20.03.2017 Beograd

U Siriji i Iraku 28 državljana Srbije

U Siriji i Iraku 28 državljana Srbije Foto: Beta/AP
U Siriji i Iraku nalazi se 28 državljana Srbije a cilj MUP-a je smanjivanje i propagiranje radikalnih ideologija, sprečavanje regrutacije potencijalnih terorista, presecanje njihovih kanala finansiranja i komunikacije, kao i osujećivanje terorističkih napada, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da ne postoji direktna ugroženost Srbije od terorističkih pretnji, ali da bi bilo neozbiljno kada bi se reklo da ne postoji mogućnost da se takva situacija dogodi.

On je rekao da je Srbija zbog toga veoma oprezna i da se razmenjuju podaci sa policijama i bezbednosnim agencijama u inostranstvu. "Naš predlog EU bio je da se osnuje regionalni centar za deradikalizaciju", rekao je Stefanović na radionici o prevenciji nasilnog ekstremizma u Srbiji.

On je naveo da bi novac trebalo ulagati u rad sa mladima koji su tome skloni i dodao da bi prednost regionalnog centra bila u tome što nema jezičkih barijera, kao ni smetnji pri prelasku iz zemlje u zemlju.

Stefanović je rekao da je cilj ministarstva da spreči regrutovanje potencijalnih terorista i preseče kanale njihovog finansiranja.

On je kazao da je MUP u prethodnom periodu uložio "značajne napore" da se rano otkriju osobe koje bi mogle da učestvuju u terorizmu i njegovoj radikalizaciji.

Stefanović je naveo i da je Srbija pripremila akcioni plan sa nacrtom nacionalne Strategije za prevenciju borbe protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, terorizam suštinski guši demokratiju i čini da se svaki čovek oseća nesigurno a odgovor na te pretnje i izazove ne može biti samo na nacionalnom nivou.

Prema rečima Stefanovića, važan segment u prevenciji je koncept policije u zajednici koji podrazumeva da se pravovremeno prepozna opasnost.

On je rekao da misija OEBS pomaže Srbiji, ne samo kroz obuku policije.

"Srbija je odlučna da bude partner mnogim zemljama sveta, pa i većim i snažnijim", naveo je on i dodao da se Srbija neće povući iz borbe protiv terorizma.

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je terorizam realna životna činjenica i da je u 2015. godini bilo 92 različita teroristička napada.

On je rekao i da je borba protiv nasilnog ekstremizma pokušaj da se smanji broj terorističkih napada, ali i broj pripadnika pokreta koji sprovode nasilje.

Skot je rekao da je potrebno raditi na podizanju svesti ljudi da prepoznaju pokazatelje radikalizma koji poziva na nasilje, da se osposobi lokalna zajednica da spreči radikalizam, kao i da se jača borba protiv ekstremstičkih tekstova, naročito na internetu.

Prema njegovim rečima, zapadni Balkan je meta za regrutovanje i mesto za ulazak ekstremista.

On je rekao da ISIS ima zvaničnu propagandnu strategiju za Zapadni Balkan i da pri tome koristi jezik regiona i platformu za regrutovanje.

Šef misije OEBS Andrea Oricio je istakao da je terorizam transnacionalni problem i da je potreban više resorni pristup, koji uključuje policiju, verske zajednice, škole i druge.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw