U Rasinskom okrugu prošle godine na radnom mestu poginulo pet radnika
12.03.2019 Kruševac

U Rasinskom okrugu prošle godine na radnom mestu poginulo pet radnika

U Rasinskom okrugu prošle godine na radnom mestu poginulo pet radnika Ilustracija / Foto: Pixabay.com
U Rasinskom okrugu dogodilo se pet smrtnih slučajeva ili povreda sa smrtnim ishodom na radnom mestu tokom prošle godine, a reč je o licima koja su bila zaposlena na gradilištima ili u oblasti šumarstva, rečeno je Beti u kruševačkoj inspekciji rada.

Godinu dana ranije bila je jedna smrtna povreda u tom okrugu.

Načelnik kruševačke inspekcije rada Jugoslav Veljković je za Betu kazao da je do povećanja broja smrtnih povreda došlo jer nisu sprovedene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu na mestima rada tih zaposlenih, te da je u svim tim situacijama inspekcija rada podnela kriviče prijave protiv odgovornih lica zbog osnova sumnje da su neprimenjivanjem propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu ugrozili život zaposlenih.

Praksa, dodao je on, pokazuje da u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu poslodavci formalno-pravno imaju svu dokumentaciju, ali problemi nastaju jer ne sprovode propisane mere.

Na području Rasinskog okruga inspektori rada su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu 2018. godine obavili 307 nadzora, kojih je godinu dana ranije bilo 264. Doneto je za deset rešenja više nego u 2017. godini, odnosno 459 i naloženo je preduzimanje 2.030 mera iz bezbednosti i zdravlja na radu, što je za oko 130 više nego u 2017. godini.

Podneto je duplo više zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka u toj oblasti inspekcijskog nadzora, 129, a kruševačka inspekcija rada je u prošloj godini podnela prekršajne zahteve i protiv 30 radnika jer nisu koristili propisanu zaštitnu opremu, iako im je bila obezbeđena.

U prošloj godini je, prema podacima kruševačke inspekcije rada, zabeležen pad broja ljudi zatečenih u radu "na crno", bilo ih je 524 dok ih je u 2017. godini zatečeno 635, a istovremeno je inspekcija u oblasti radnih odnosa obavila stotinak nadzora više u odnosu na prethodnu godinu.

Veljković je objasnio da je padu broja lica angažovanih za rad "na crno" doprinelo to što su zatvorene sve mogućnosti za antidatiranje ugovora.

"U decembru 2017. godine je zakonom uvedena obaveza poslodavca da zaposlenog prijavi na obavezno socijalno osiguranje pre nego što stupi na rad, a osim toga krajem 2018. godine donet je nov Zakon o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja koji je na isti nači uredio ovo pitanje", kazao je on.

Govoreći o problemima u ostvarivanju prava iz radnih odnosa Veljković je istakao nepoštovanje radnog vremena, prekovremeni rad za koji poslodavci ne isplaćuju uvećanu zaradu onako kako to zakon propisuje, te povreda prava na korišćenje godišnjeg odmora.

Kruševačka inspekcija rada je u 2018. godini obavila 1.676 nadzora iz oblasti radnih odnosa, a godinu dana ranije bilo ih je 1.586. Prošle godine je u toj oblasti donela 360 rešenja i naložila sprovođenje 593 mera, dok je u 2017. godini bilo 550 rešenja i 839 mera.

Inspekcija je prošle godine sprovela ukupno 2.348 nadzora, a godinu ranije 2.267.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side