U partiju zbog posla
17.01.2012 Beograd

U partiju zbog posla

U partiju zbog posla
Mladi u Srbiji se učlanjuju u političke partije jer smatraju da će tako lakše doći do zaposlenja, napretka u karijeri ili boljeg života. Međutim, tu je i manjina onih koji ulaze u stranku jer veruju u njenu ideologiju, žele da doprinesu društvenim promenama, boljem životnom standardu građana, a ne svom ličnom.

"Jedan od razloga zbog kojih se mladi učlanjuju u stranke jeste da na taj način mogu da dođu do posla, ali to je samo deo priče, ne i celina“, kaže Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost za Danas.

„Pošto s mladima radim već osam godina, tvrdim da među njima ima onih koji članstvom u političkoj partiji žele da doprinesu promenama i boljitku života građana Srbije“, objašnjava Lihtova.

Prema njenim rečima, ukoliko jedni te isti političari budu vodili državu, promene se ne mogu očekivati, „pa je zbog toga bitno da se i mladi uključe u taj proces“. Ona dodaje da je upravo osnovni razlog zbog kojeg omladina treba da bude deo stranaka taj da menjaju društvo.

„Država treba da podržava svoje građane, ali partije su te koje treba da brinu o mladim političarima. Potrebno je da im obezbede edukaciju, praktični angažman, da postanu deo procesa odlučivanja i da stranačkim omladinskim organizacijama dozvole da utiču na formiranje strategija“, naglašava Lihtova.

Sonja Liht smatra da bi se na taj način obezbedilo „uozbiljivanje stranaka u Srbiji“, „jer je postojanje nedemokratskih partija loše, a ukoliko bi se mladi ljudi uključili u sve to, političke organizacije bi im bile kao škole“. Ona smatra da bi bilo dobro da se uradi istraživanje o članstvu mladih u partijama, koje bi nastavilo da se prati, kako bi se došlo do zaključaka u vezi s ovom temom, „jer je pitanje da li se učlanjuju ili ne veoma važno“.

Kada je reč o lokalnom nivou, Lihtova ukazuje na to da su mladi prisutni u opštinama i gradovima, ali nedovoljno. Kako dodaje, zbog siromaštva, mnogi od njih odlaze iz rodnih mesta. „Jako je važno da se permanentno radi na izgradnji kapaciteta za javno delovanje u društvu. Potrebno je obezbediti fondove koji bi mladima omogućili da više nauče o javnim poslovima“, objašnjava Lihtova.

Prema njenom mišljenju, stranke bi trebalo da obezbede dodatno obrazovanje mladim političarima, i to u saradnji sa svojim sestrinskim partijama iz EU. „Jedan od primera može da bude Nemačka, čije stranke u svetu uspostavljaju intenzivne odnose s istim ili sličnim ideološkim partnerima. Tako u Srbiji imamo nekoliko nemačkih organizacija, poput fondacija Fridrih Ebert i Konrad Adenauer. Na kraju, najbolje bi bilo da se počnu koristiti svi raspoloživi resursi kako bi se mladi uključili u politiku“, zaključuje Sonja Liht. 

autor: AS izvor: Danas/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side