11.10.2018 Niš

U Nišu održan protest Mame su zakon

U Nišu održan protest Mame su zakon Foto: Beta / Saša Đorđević
Na Trgu kralja Milana u Nišu okupili su se danas brojni građani tog grada kako bi podržali zahtev inicijative "Mame su zakon" za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, a nije bilo nikakvih političkih obeležja, što je bio zahtver organizatora protesta.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima je pisalo "U našem Nišu propast se sprema, za decu para nema", "Niko ne brine o nama osim mama" i "Sprečavate natalitet! Kakav je ovo mentalitet!".

Predstavnica te inicijative i poslanica Tatjana Macura rekla je da ne odustaju od zahteva da se hitno izmene odredbe koje se odnose na žene koje imaju manje od 18 meseci radnog staža u kontinuitetu.

"Nakon toga je potrebno da se odmah pređe na dugoročne mere koje bi omogućile da u budućnosti nijedna žena ne ostane bez mesečne nadoknade u visini od republičkog 'minimalca'", rekla je Macura.

Foto: Beta / Saša Đorđević

Ona je rekla da postoje indicije da će se zakon menjati, ali samo po tačkama koje se tiču žena koje imaju visoka primanja.

Macura je kazala da inicijativa insistira na sastanku sa ministrom za rad i ministrom finansija, jer oni treba da obezbede novac za isplatu nadoknada mamama, ali i sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, jer ona to sve treba da odobri.

Predstavnica Udruženja Romkinja "Osvit" Ana Saćipović istakla je da Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ne prepoznaje koje su najugroženije kategorije društva, a to su Romkinje, žene sa sela, žene sa invaliditetom i nezaposlene žene.

Foto: Beta / Saša Đorđević

Jedna od budućih mama Milena Vacić rekla je da će je zakon direktno pogoditi zato što je ostala u drugom stanju nakon što je dva meseca bila zaposlena.

"Morala sam da odem na bolovanje kako bih održavala trudnoću. Čekam treće dete, a i sa prethodna dva sam morala da budem pod terapijom. Primenom novog zakona, kada se porodim primaću manje od 2.000 dinara mesečno", rekla je Vacić.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side