U nastavku suđenja za napad na Borka Stefanovića saslušan policajac Palibrk
03.12.2019 Beograd

U nastavku suđenja za napad na Borka Stefanovića saslušan policajac Palibrk

U nastavku suđenja za napad na Borka Stefanovića saslušan policajac Palibrk Foto: Beta / Luka Filipović
Saslušanjem policajca Dejana Palibrka, koji je u slučaju napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju i zamenika predsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića krajem novembra prošle godine u Kruševcu, jedan od trojice oštećenih, danas je pred Višim sudom u Kruševcu nastavljeno suđenje trojici optuženih.

Oštećeni policajac Dejan Palibrk je ispričao da je skup pratio u civilu iz službenog vozila koje nije imalo policijske oznake, parkiranog petnaestak metara od ulaza u Mesnu zajednicu "Rasadnik", te da je uočio nekoliko lica sa kapuljačama ispred MZ, za koja u tom momentu nije znao ko su, te da je u trenutku video Borka Stefanovića kako sa još dva, tri lica ide ka toj mesnoj zajednici.

"Spustio sam pogled da telefoniram i tada sam čuo da se nešto dešava, istrčao sam, čuo sam udarce pesnica, desetak ljudi je bilo u toj gužvi, vikao sam više puta: 'Prestani, policija', a kada sam im prišao bliže prvo sam video Danijela Gmijovća kako beži, Marka Živkovića sam uhvatio za jaknu, povukao i okrenuo i viknuo: 'Prestani', nakon čega je i on pobegao u istom pravcu", ispričao je Palibrk.

Potom je, kako je kazao, video da na zemlji leži lice obliveno krvlju, nepomično, za koje će se kasnije ispostaviti da je Stefanović, te da je u tom trenutku iznad Stefanovića stajao Miloš Šaponjić koji se, nakon šta ga je Palibrk uhvatio za levu ruku, okrenuo i zatvorenom pesnicom ga udario u levo uho.

"Kada sam ga uhvatio za ruku on je pokušao da šutne lice koje je ležalo, ali nije uspeo", kazao je Palibrk.

On je tokom saslušanja rekao da je čuo i video udarce pesnicama, ali da nije video ko koga udara.

Izjavio je da "nema nikakve dileme" da je trojicu optuženih video te večeri u toj tuči jer su mu bili "na dužinu ruke", a svu trojicu, kako je naveo, poznaje od ranije: Miloš Šaponjić je ranije bio u Žandarmeriji te, iako ga nije poznavao lično, znao ga je zbog prirode posla, dok je prema optuženima Gmijoviću i Živkoviću službeno postupao, jer su, kako je kazao, još kao maloletnici dolazili u sukob sa zakonom.

Palibrk je napomenuo da je to što je ispričao "živa istina", te da nema nikakav razlog niti želi nikome ni da olakšava niti da otežava položaj u tom postupku.

Advokat Ivan Todorić, pravni zastupnik oštećenih Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, novinarima je nakon suđenja rekao da u vezi sa identifikacijom lica nema spornih pianja, a da će jedino biti sporna kvalifikacija onoga što se desilo.

"Na osnovu onoga što smo do sada saznali Borko Stefanović je posle prvog udarca pao u nesvest, bio je obliven krvlju i nepomičan na podu, a barem jedan od trojice optuženih je nastavio, odnosno nameravao da ga udara, šutira i to se zove pokušaj ubistva", rekao je on.

Todorić ne isključuje mogućnost da tužilac, za koga je kazao da izuzetno profesionalno radi svoj posao, možda prekvalifikuje delo na osnovu saznanja do kojih se na samom glavnom pretresu dođe.

Napomenuo je da sud trenutno nema saznanja u vezi nalogodavaca svega jer "ovde motiv nije bio imovinske priprode, niko tu nije hteo da opljačka Borka Stefanovića" niti su napadači politički neistomišljenici.

"Oni dolaze iz kriminogene sredine i kao takvi su ranije postupali i po nečijim drugim nalozima. To je istina koja će se saznati u narednim godinama ili mesecima, sada ne postoje uslovi za tako nešto", rekao je on.

Advokatica Jovana Vučković Pejčić, zajednički branilac optuženih, kazala je novinarima da pre okončanja postupka ne može da komentariše tok dokaznog postupka niti rezultate do kojih se došlo.

Inače, Miloš Šaponjić, Marko Živković i Danijel Gmijović su optuženi za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu na štetu Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića, dok se Šaponjić tereti i za napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Oni su optuženi nakon napada na tadašnjeg predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i još nekoliko lica, koji se dogodio 23. novembra prošle godine pred početak tribine Saveza za Srbiju, koja je trebalo da se održi u kruševačkoj Mesnoj zajednici Rasadnik.

Taj napad bio je povod da se nedelju dana kasnije u Kruševcu održi tribina opozicionih lidera i protestna šetnja "Stop krvavim košuljama".

Nakon toga, protest pod imenom "Jedan od pet miliona" počeo je da se održava jednom nedeljno najpre u Beogradu, a potom i u mnogim gradovima i opštinama.

U Beogradu se taj protest i dalje organizuje svake subote.

Nastavak suđenja, kada će biti saslušani svedoci, zakazan je za 27. decembar.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side