22.06.2019 Kragujevac

U Kragujevcu održan protest Srbija na nogama

U Kragujevcu održan protest Srbija na nogama Foto: Beta / Miloš Miškov
U Kragujevcu je održan 25. protest i šetnja "Jedan od pet miliona", a opozicioni lideri su pred nekoliko stotina građana poručili da samo svi zajedno "u jednoj koloni" i pod zastavom slobode mogu da "oteraju zlo" i promene vlast.Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je rekao da je danas na vlasti ista ona politika koju je Vojislav Šešelj pre 30 godina sprovodio u Srbiji.

"Ovo su njegovi najbolji učenici. On je vadio pištolj na studente među kojima sam i ja bio, njegovi saradnici vade bejzbol palice, a ove ljude po Srbiji prebijaju ovi bliski vlasti da ne bi oni direktno, kako kažu, prljali ruke nego šalju svoje batinaše da tuku širom Srbije", rekao je Đilas na Đačkom trgu ispred Prve gimnazije.

Kazao je da odgovor na to treba da bude ideja kakva Srbija može da bude, a to je Srbija u kojoj svako dete u školi ima besplatan obrok i udžbenike, lekari minimum platu 1.000 evra, nastavnik 600 evra, a kriminalci u zatvoru.

Đilas je kazao da će za one koji su se okoristili o državu i one koji su tukli ljude biti zakon koji će se sutra poštovati.

On je rekao dužnost predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti da kaže šta se u ovoj zemlji dešava, da pokrene dijalog i razgovore.

"Ako nećete na trgovima, onda u zgradi SANU, da pokrenete dijalog i razgovore da kažete gde je danas Srbija. Nemojte da nam šaljete poruke tako što dajete intervjue tabloidima koji objavljuju najstrašnije stvari", rekao je Đilas.

Kazao je da treba da brani akademika Matiju Bećkovića koga je Goran Vesić prozivao da hoće da vrati Srbiju u srednji vek i da nije odbranio profesora Milorada Stojkovića kome je bilo mesto u SANU.

"Pokrenite se, kažite šta imate, branite decu, branite profesora Radonjića koji je hrabro rekao da se narod u Srbiji namerno drži siromašnima da bi se njime manipulisalo, a Vučić rekao da ga prezire, da je to lažna elita", rekao je Đilas.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović je novosadskom Univerzitetu poručio "sram vas bilo" i pitao "šta vi učite i koja je vaša etika" jer se niko nije oglasio posle prebijanja trojice studenata u Novom Sadu.

Trifunović je rekao da "taj nesrećnik" nije naš najveći problem nego je posledica i da smo najveći problem "mi" što smo dozvolili da se to desi.

"Ta noć koja traje od 5.oktobra do sad, 19 godina traje ta noć, u kojoj se mi nismo probudili, to je naša noć koju smo prespavali. Mi smo krivi za to", rekao je Trifunović.

On je, kaže, siguran da dok god ima i jedan "ludak koji urla i maše" pobeda je zagarantovana.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da je Kragujevac danas poslao poruku čitavoj Srbiji da su ključne reči za uspeh protiv kriminalne, lopovske i izdajničke vlasti - solidarnost, istrajnost i poverenje.

"Večeras u Kragujevcu se gubi ta razlika, ta brana, ta nekakva neprestana suprotstavljenost između građana i opozicije, između građana i naroda", rekao je Obradović.

On se zahvalio Kragujevcu što je ukinuo tu granici između političara i naroda.

Pohvalio ideju da građani mogu da se obrate političarima pitanjem upisanim uz ime i telefon obrascu "Srbija na nogama" i da od njih očekuju odgovore.

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je rekao da protest pokazuje da se ne pristaje na nasilje i da nas prave ludim.

"U ovoj zemlji postoji nasilja nad institucijama, nad vladavinom prava i nad ljudima i što je najgore nasilja nad zdravim razumom. Hoće to nasilje da predstave kao demokratiju. E, pa neće moći", rekao je Lutovac.

Dodao je da ako nema slobodnih i poštenih izbora – neće ih ni biti.

"Borba za slobodu nije jednokratna, borba za slobodu je svakodnevna. Čak i u društvima koja su slobodna, a kamoli u Srbiji koja je neslobodna. Svaki dan znači moramo računati da je potrebno da uložimo deo sebe za osvajanje slobode", rekao je Lutovac.

Rekao je da je važna solidarnost jer ako je nema "izdvajaće nas kao iz krda jednog po jednog i satirati" i dodao da je snaga u zbornosti i da se ne dozvoli da "budu izdvojeni i pregaženi".

"Moramo poštovati jedni druge, poštovati razlike, ali se ujediniti oko onog što je zajedničko, a zajedničko je - normalna Srbija. Svi moramo biti zajedno", rekao je Lutovac.

Predsednik Pravnog saveta Narodne stranke Vladimir Gajić je rekao da Srbijom vlada najgori režim u istoriji Srbije.

"Opozicija samo ima jedan zadatak koji treba da ispuni, samo jedan uslov, a to znači da bude u jednom frontu, na jednoj listi i da solidarnost bude motiv koji će je voditi. Nema trulih kompromisa, nema lažnih dijaloga, nema popuštanja", rekao je Gajić.

On je rekao da kada režim diktature bude pao treba da se promeni sistem.

"Prvo je da nakon pada ove vlasti pokrenemo postupak pred Ustavnim sudom radi zabrane rada Socijalističke partije Srbije, Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i radi zabrane obavljanja bilo kakvih funkcija u javnom životu svih njihovih vodećih funkcionera", rekao je Gajić.

Druga stvar koja je neophodna da Bezbednosno informativna agencija (BIA) takva kakva jeste od 45. zauvek pošlju u istoriju, kako kaže, kao i da se izabere specijalni tužilac da povede borbu i "konačno uništi organizovani kriminal u Srbiji i izbavi državu iz zagrljaja mafije već 30 godina".

Nekadašnji "Otporaš" Srđan Milivojević je rekao da mora da se vrati akademska čestitost.

Obećao je svim naprednim kupcima diploma da će, kada se vlast sruši, mnogi ići na specijalizaciju, a i na magistraturu.

"Niko ko je danas na vlasti nema šta da traži sutra u političkom životu", rekao je Milivojević i dodao da mora biti donet Zakon o lustraciji i Zakon o ispitivanju porekla imovine.

Rekao je da ima tri zahteva za "dahiju Čipuljićkog".

Prvi, da prestane da laže narod, drugi da počne da se leči i treći da ne "preskače terapiju".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 24.06.2019, 17:55h SJEDINjENE SRPSKE POKRAJINE

  Opozicija će imati veću podršku u narodu kada predloži formiranje novih pokrajina, pored Vojvodine i to : Beograd, Šumadija, Istočna krajina, plus specijalni status za KiM suštinska autonomija pod protektoratom EU i UN). Tako bi pored NS i u Bg, Kg i u Nišu bile pokrajinske skupštine, vlade, TV javni servisi,...

Pročitajte i...
 • Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova Oslobođen Vasilije Bojić pritvoren u akciji na severu Kosova

  Sin šefa operative regionalne direkcije Policije Kosova za sever Kosova, Željka Bojića, Vasilije Bojić koji je pritvoren jutros u akciji policije na severu Kosova pošto je kod njega pronađeno oružje je posle davanja izjave oslobođen dok predmet protiv njega ide u redovnu proceduru.

 • Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića Specijalni tužilac: Sumnja se da su policajci prikrivali dokaze o ubistvu Ivanovića

  Specijalni tužilac Sulj Hodža koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića izjavio je da je svrha jutrošnje policijske akcije na severu Kosova povezana sa istragom ubistva lidera Inicijative SDP i da su predmet bili pripadnici Policije Kosova za koje se sumnja da su prikrivali dokaze o tom zločinu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Mediji i tržište u Srbiji -- Medijske slike i (ne)prilike -- Do dobrih i zdravih medija vodi neki drugi put od ovoga na kojem smo mi sada – a tržište, tržišni uslovi i jasna pravila šta je medijima ne/dozvoljeno, kao i praksa koja ta pravila efikasno sprovodi, neophodni su preduslovi i pre ili kasnije to će se i nama desiti. Kako će se to desiti, kakav će ambijent za ekonomsku održivost stvarati i hoće li taj ambijent biti takav da će ekonomska održivost, nezavisnost i kvalitet biti glavne karakteristike medija, svakako najviše zavisi od države. Autor: Dejan Radosavljević*

 • Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina Iva Đilas: Navodi medija o nasilju u našoj porodici apsolutna neistina

  Bivša supruga lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, Iva Đilas izjavila je danas da je apsolutna neistina sve što mediji objavljuju o njemu i njihovom odnosu i istakla da nikada nije bilo fizičkog nasilja.

 • Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

  Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića, a na današnji dan, pre tačno dve godine objavljen je i spot na TV Pink i TV Mostu, kojim je žigosan kao "nepošten čovek" i "izdajnik", podseća portal Košev uz navode da ubistvo nije rasvetljeno, kao ni to ko je autor spota.

 • Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok Dačić: Srbija, Crna Gora i BiH bi trebalo da nastupaju kao blok

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da bi Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina trebalo da što bolje sarađuju i na neki način prave i nastupaju kao jedan blok.

 • CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka CarGo podneo krivičnu prijavu protiv taksista zbog štrajka

  Predsednik Udruženja građana CarGo Aleksandar Vučić podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista u Beogradu sa obrazloženjem da su izvršili krivično delo zloupotrebe prava na štrajk, saopštilo je danas to udruženje.

 • UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a UNS: Glavni urednik TV Hepi pozvan na sednicu REM-a

  Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokrenuo je postupak za izricanje mere protiv televizije Hepi zbog emitovanja scene oralnog seksa u rijaliti programu "Parovi", prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

 • Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača Sindikat najavio krivičnu prijavu protiv Vulina zbog smenjivanja uzbunjivača

  Vojni sindikat Srbije najavio je danas da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunivača koji je ukazao na korpuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri osobe u Ministarstvo odbrane.

 • Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima Brnabić: Funkcija u SNS-u mi nije potrebna, volela bih da radim s mladima

  Premijerka Srbije Ana Brnabić koja je prošle nedelje postala članica vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), kazala je da joj funkcija u stranci nije potrebna i da bi u SNS-u volela da radi s mladim ljudima. Branbić je za izdanje beogradskih "Večernjih novosti" od srede rekla da SNS "brine o ljudima, a ne o popularnosti".

 • Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova Rebić: Imali smo saznanja da će biti sprovedena akcija na severu Kosova

  Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je srpska policija imala saznanja da će ROSU danas sprovesti akciju na severu Kosova.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side