Beogradske bolnice pune, više pacijenata sa teškom slikom
15.07.2020 | 08:41h ► 12:35h Beograd

Beogradske bolnice pune, više pacijenata sa teškom slikom

Beogradske bolnice pune, više pacijenata sa teškom slikom Foto: Beta/Dragan Gojić
U Srbiji je od početka epidemije od posledica koronavirusa zvanično umrlo 418 ljudi. Zaraza je dosad registrovana kod ukupno 18.983 osoba. Na respiratorima je trenutno 170 pacijenata. Lekari kažu da je više pacijenata sa teškom slikom i više je onih na respiratorima. Bolnički kapaciteti popunjeni su više od 90 odsto.

U Kliničko bolničkom centru (KBC) Zvezdara hospitalizovano je 387 pacijenata pozitivnih na koronavirus od čega je 20 najtežih pacijenata na respiratoru, izjavio je danas direktor Petar Svorcan.

Svorcan je za televiziju Prva izjavio da je reč o blizu 100 odsto popunjenosti i dodao: "Trudimo se da pacijente koji su za kućno lečenje što pre otpustimo".

"Veliki broj pacijenata zahteva kiseoničnu potporu i imamo enormnu potrošnju kiseonika, oko četiri tone kiseonika na dnevnom nivou", kazao je on.

Svorcan je rekao da su među pozitivnima na koronavirus i 24 medicinska radnika KBC Zvezdara od kojih su tri hospitalizovana a 21 je na kućnom lečenju.

Direktor je naveo da građani mogu da pomognu medicinskim radnicima samo ako se pridržavaju preporuka za sprečavanje širenja epidemije, nošenja maski i rukavica, kao i zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru.

 

U KBC "Dr Dragiša Mišović" na lečenju više od 300 pacijenata

Doktor Vladan Vukomanović, načelnik Kardiologije KBC "Dr Dragiša Mišović" rekao je za RTS da je u toj ustanovi stanje slično kao i prethodnih dana i da su kapaciteti popunjeni.

"Trenutno je hospitalizovano oko 308 pacijenata sa umerenom i teškom kliničkom slikom, od toga je 65 na odeljenju intenzivne nege, 22 na respiratoru i 34 na neinvazivnoj ventilaciji", rekao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, sada je starosna dob pomerena prema mlađima i oni su ugroženi kao i stariji.

"Sada je više pacijenata sa teškom slikom i više je onih na respiratorima. Za one sa lakšom slikom traje deset do 14 dana, a za one sa težom bude i produženo", kazao je Vukomanović.

Navodi da teža klinička slika mora da se dijagnostifikuje i da su se u KBC "Dr Dragiša Mišović" od početka usmerili na skener grudnog koša što nam daje dobro lečenje i prognozu takvih pacijenata.

Ističe da je dobra okolnost to što u toj instituciji ima dobrih uigranih timova. Teže je, dodaje, zbog vrućine i rada u skafanderima, ali ukazuje da će se pacijentima pružiti najbolja moguća zdravstvena nega do izlečenja.

"Trenutno je 30 dece koji su u našoj dečjoj bolnici sa pratnjom. Karakteristika bolesti u tom uzrastu je povećani broj dece i tinejdžera sa jednostranom i obostranom upalom pluća, čega nije bilo u prethodnom periodu", zaključio je Vukomanović.

 

U Užicu zabrinjavajuće stanje, stotine čekaju rezultate testa

U Užicu je od koronavirusa obolela 381 osoba, ali, pošto se čeka više stotina rezultata iz laboratorija u Beogradu, taj broj bi mogao biti znatno veći, rekao je za Betu komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Tihomir Petković.

"Veoma je zabrinjavajuća epidemiološka situacija. Svaki dan se kovid ambulanti javi oko 300 stanovnika Zlatiborskog okruga sa simptomima infekcije", naveo je Petković.

On je kao najveći problem naveo to što su popunjene kovid bolnice.

"Svi kapaciteti (320) u Opštoj bolnici u Užicu su popunjeni kovid pacijentima, kao i dodatni kreveti (60) u Specijalnoj bolnici 'Čigota' na Zlatiboru i svi ostali bolnički kapaciteti na području celog Zlatiborskog okruga. Zato smo odlučili da formiramo poljsku bolnicu u krugu bivše kasarne u Krčagovu", naveo je Petković.

Petković je rekao da su svi hospitalizovani pacijenti sa srednjeteškom ili teškom kliničkom slikom i da najviše obolelih ima od 30 do 50 godina, mada ima i mlađih pacijenata.

"Za razliku od pre dva meseca, sada imamo mnogo više ljudi s teškom kliničkom slikom, kojima je neophodna hospitalizacija uz davanje kiseonika. Grad Užice će izdvojiti još 10 miliona dinara da se novoj kovid bolnici sa 150 kreveta reši pitanje razvoda kiseonika", rekao je komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Petković.

On je istakao da su sve zdravstvene ustanove u užičkom kraju dobro opremljene neophodnim aparatima i zaštitnom opremom.

"Imamo problem s manjkom zdravstvenih radnika. Medicinsko osoblje radi pod velikim pritiskom zbog ogromnog broja pacijenata, i prilično su umorni. Osim toga, 40 zdravstvenih radnika je obolelo od kovida-19 i još 30 je u samoizolaciji", rekao je Petković. 

 

Za oko 1.800 briseva iz Šumadijskog okruga čekaju se rezultati iz Beograda

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac rečeno je za agenciju Beta da se čekaju rezultati PCR testiranja za oko 1.800 briseva iz Šumadijskog okruga, koji su prethodnih dana prosleđeni laboratorijama u Beogradu.

Od 6. jula PCR analiza se ne radi u laboratoriji kragujevačkog Instituta za javno zdravlje zbog servisiranja PCR aparata, te se brisevi šalju u laboratorije Batajnica i Vatreno oko u Beogradu.

Od nedelje do utorka 14. jula Institut je uzorkovao 540 pacijenata, a za to vreme su iz Beograda stigli rezultati za 16 od kojih je 13 pozitivnih na virus korona.

U Domu zdravlja je rečeno Beti da za više od 1.200 briseva koji su uzorkovani u kovid ambulanti Doma zdravlja od 6.jula nisu stigli rezultati.

"Od 6.jula nam stižu sporadično rezultati testiranja na korona virus, kao i retestiranja, a svakoga dana imamo od 150 do 170 pacijenata u kovid ambilanti , juče je, na primer, bilo 203", rekla je za Betu portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović.

Ona kaže da svi pacijenti kojima je uzet bris i čekaju na rezultate moraju da budu u izolaciji 14 dana.

Zbog dužeg čekanja na rezultate, poslednjih dana pacijenti često pozivaju telefonom Dom zdravlja kako bi se dobili informaciju o svom statusu da bi, ako su negativni, mogli da izađu iz kućne izolacije kao i njihovi kontakti.

U Institutu za javno zdravlje su ranije saopštili da je njihov jedini PCR aparat na servisiranju zbog čega je laboratorija Instituta prekinula da radi PCR analize uzoraka na kovid-19 , te se oni se šalju u Beograd,.

IZJZ je nastavio sa uzimanjem briseva.

Direktor IZJZ Dragan Vasiljević je rekao danas Beti da je raspisan tender za nabavku "robota" koji će raditi automatski pripremu uzoraka za analizu koja je do sada rađena ručno i da se „"sve završava početkom avgusta".

"RFZO bi trebalo do 1. septembra da nas opremi sa još jednom automatskom robotizovanom ekstrakcijom uzoraka i jednim PCR aparatom", rekao je Vasiljević.

Sa takvom opremljenošu, kako očekuju, laboratorija u Kragujevcu će povećati kapacitet i dnevno moći da testira do 500 uzoraka.

 

U prokupačkoj bolnici 45 pacijenata sa upalom pluća

Na infektivnom odeljenju prokupačke bolnice "Dr Aleksa Savić" hospitalizovano je 45 obolelih od upale plića, a kod 14 njih je potvrđen koronavirus.

Oboleli su sa srednje teškom kliničkom slikom, a četvoro ih je zbog problema sa disanjem priključeno na kiseonik, rečeno je agenciji Beta u toj zdravstvenoj ustanovi.

Svi pacijenti su testirani na koronavirus i rezultati testova se očekuju.

Među obolelima od korona virusa u Topličkom okrugu najviše njih je iz Kuršumlije, zatim iz Žitorađe, Prokuplja i Blaca.

autor: SA izvor: Beta/RTS/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side