U KBC Dragiša Mišović na lečenju 28 dece obolele od kovid-19
12.04.2020 Beograd

U KBC Dragiša Mišović na lečenju 28 dece obolele od kovid-19

U KBC Dragiša Mišović na lečenju 28 dece obolele od kovid-19 Foto: pixabay.com
U KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno se od koronavirusa leči 28 dece među kojima najstarije ima 17 godina, a najmlađe su četiri bebe uzrasta od 15 do 40 dana, rekla je rukovodilac Dečje klinike u tom centru Olivera Ostojić.


Ostojić je za RTS rekla da su deca dobrog opšteg stanja, kao i da je dvoje dece imalo težu kliničku sliku, ali da su i oni sada dobro.

Do sada, u Dečjoj klinici КBC "Dragiša Mišović" lečeno je 45 dece obolele od koronavirusa, ali je prema rečima Ostojić, njih 20-tak otpušteno kući, jer su imali dva puta negativan test.

"Bebe su dobro, sa blagom kliničkom slikom, sa svojim mamama kovid pozitivne i posle dve nedelje ćemo im raditi testove da ih negativizujemo i pustimo kući. Za sada su u odličnom opštem stanju", dodaje doktorka Ostojić.

Navela je da su imali dva pacijenta sa težom kliničkom slikom, kao i da oni pate od hroničnih bolesti – jedan od neurološkog oboljenja, a drugi od nefrološkog.

"Na sreću, dečaka od tri godine neurološkog pacijenta smo juče otpustili kući sa dva negativna nalaza. Oni su i jedno i drugo bili kovid pozitivni sa ozbiljnim pneumonijama, lečeni su po svim protokolima", objasnila je Ostojićeva.

Ona je izrazila nadu da će i devojčica koja je nefrološki pacijent vrlo brzo biti puštena kući, već sutra ili prekosutra.

Prema njenim rečima dosadašnja praksa pokazala da deca imaju blagu kliničku sliku, stariji uzrasti možda imaju radiografski potvrđene pneumonije koje su tipične i nemaju neki teži tok.

Na pitanje kada roditelji decu treba da odvedu kod lekara, Ostojić je rekla da u vreme epidemije insistiraju da deca dođu vrlo brzo i sa blagom temperaturom koja traje dan, dva, ako kašljucaju, zaboli ih grlo.

"U ovoj trenutnoj situaciji treba da odmah dođu kod lekara i zbog epidemiološke situacije i prenošenja na druge", rekla je Ostojić.

Objasnila je da se deci odmah radi laboratorijska obrada krvne slike i rendgen pluća i na osnovu toga se odlučuje o testiranju i hospitalizaciji.

Što se tiče dužine lečenja, ponovila je da deca imaju blagu kliničku sliku i da su oni posle tri, četiri dana u dobrom opštem stanju.

"Mi hoćemo našu decu da pustimo potpuno izlečenu. Oni moraju da ostanu 10, 12 dana da bi uradili prvi i drugi bris koji će biti negativni i tako biti pušteni iz bolnice", zaključila je Ostojić.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side