13.08.2017 Goraždevac

U Goraždevcu obeležena godišnjica zločina nad srpskom decom

U Goraždevcu obeležena godišnjica zločina nad srpskom decom Foto: pixabay
U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu iguman manastira Visoki Dečani Sava služio je danas parastos srpskim dečacima Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću (19), čime je obeležena 14. godišnjica njihovog ubistva i zločina nad srpskom decom na koju su nepoznate osobe pucale iz automatskog oružja dok su se kupala u reci Bistrici.

"Sa ovoga mesta, pred grobovima Pante i Ivana i svih onih koji postradaše i svih onih koji braniše našu zemlju u najgore vreme, poručujemo i podsećamo se da moramo da ostanemo verni onome što je naš narod vekovima sačuvao", rekao je arhimandrit Sava.

Arhimandrit Sava je poručio da je važno da se svi zajednički bore da svima koji su ostali na Kosvou bude bolje, ali i da se vrate oni koji žele.

"Ostajemo u zajedničkim naporima da učinimo sve i kako bi istina o strašnim zločinima počinjenim nakon 1999. konačno došla pred lice pravde", rekao je otac Sava i dodao je da je važno gledati u budućnost i zajednički činiti sve da svima bude bolje.

Pored članova porodice, meštana i lokalne samouprave Pećkog okruga, parastosu je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa saradnicima, kao i predstavnici Srpske liste na čelu sa predsednikom Goranom Rakićem.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti svoje žrtve.

"Nikada nećemo prestati da ih se sećamo, nikada nećemo prihvatiti da nam nametnu amneziju oni koji bi želeli da se naprave da nisu odgovorni za ono što se ovde desilo", rekao je Đurić.

Đurić je rekao da na današnji dan on i srpski narod pominju ne samo Pantu i Ivana i sve mladiće čija su imena izgravirana spomeniku u jezgru najveće preostale srpske enklave u Metohiji, već se sećaju i desetina hiljada drugih koji su stradali samo zato što su srpske nacionalnosti, bilo da su ubijeni na kućnim pragovima, bilo da su proterani sa svojih ognjišta.

"Ne možemo govoriti ni o demokratiji ni o ljudskim pravima dok ljudski život ne znači ništa i dok god se ne zna ime odgovornih za najstrašnijiu mržnju i etnički progon, a upravo je Metohija bila najveća žrtva šovinističkog divljanja o čemu svedoče tragične sudbine hiljade naših ljudi", rekao je Đurić posle polaganja venca na spomenik podignut nevinim žrtvama stradalim u NATO bombardovanju, za vreme ratnih sukoba i od dolaska mirovne misije.

Meštani navode da su sećanja bolna, rane nezaceljene, te da se tuga i bes prepliću jer 14 godina nema pravde.

"Na Bistrici se više niko nije okupao... na mestu ubistva nikla je deponija đubreta i nema nikakvog obeležja koje će da podseća i opominje na stravičan zločin", kažu žitelji Goraždevca koji i dalje žive u nesigurnom okruženju.

Zločin u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu od pedesetak dece koja su se kupala u Bistrici, dogodio se 13. avgusta 2003. godine, i jedan je od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju, pored ubistva 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistva porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš-ekspresa" kod Podujeva.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side