Advokat: Slučaj prekida brojanja glasova u nadležnosti Specijalnog tužilaštva
13.10.2019 | 13:26h ► 19:49h Priština

Advokat: Slučaj prekida brojanja glasova u nadležnosti Specijalnog tužilaštva

Advokat: Slučaj prekida brojanja glasova u nadležnosti Specijalnog tužilaštva Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu
Advokat člana Centralne izborne komisije (CIK) u Prištini ispred Srpske liste Negovan Šaranović rekao je da je slučaj prekida brojanja glasova u nadležnosti Specijalnog tužilaštva Kosova ali da Stevan Veselinović nije počinio delo za koje bi mogao da odgovara.

"Veselinović nije dao nikakav doprinos prekidu rada, niti može snositi krivičnu odgovornost za svoje ponašanje i postupanje ispred CIK-a u svojstvu predstavnika Srpske liste", rekao je Šaranović za portal Kosovo onlajn.

Komentarišući žalbe predstavnika Albanaca da su koverte bile otrovane, odnosno da izazivaju alergiju Šaranović je rekao da takvo stanje nisu detektovale ekipe koje su izašle na teren i da su "bili zdravi bez simptoma alergije".

Prema njegovim rečima više pojedinosti u vezi sa današnjim incidentom znaće se sutra, a da Veselinović nije osumnjičen već je bio pozvan samo da u svojstvu građanina da izjavu informativnog karaktera i da je Specijalno tužilaštvo Kosova preuzelo nadležnost nad tim slučajem.

Kako Kosovo Onlajn nezvanično saznaje, ukoliko se sutra zvanično dokaže da na kovertama nije bilo nikakvog praha koji izaziva alergijske reakcije, kosovsko tužilaštvo bi moglo da pokrene postupak protiv osoba koje su uzbunile javnost.
Portal: Pavičević i njegov zamenik Nikolić predali koverte sa glasovima iz Srbije u CIK

Oko 5.000 glasova poštom za koje se sumnja da su izazvali zdrastvene tegobe kod službenika Centralne izborne komisije (CIK) preneli su iz Kosovske Mitrovice u Prištinu šef kancelarije za vezu Srbije na Kosovu Dejan Pavičević i njegov zamenik Predrag Nikolić, piše prištinski portal Indekonline.com.

Prema portalu na Kosovo je stiglo oko 5.000 glasova, dok je CIK prihvatio 3.782 glasa.

Portal je preneo izjave stručnjaka za bezbednost koji je objasnio da je Srbija koristila već oprobane "smrdljive tablete" da "otruje službenike CIK-a".

Pre nego što su prebačene u Prištinu koverte su jednu noć zadržane u Kosovskoj Mitrovici.

Prethodnih godina transport glasova glasača koji su se prijavili za glasanje putem pošte organizovao je OEBS, dok je glasove prikupljao Komesarijat za izbeglice Republike Srbije. Ove godine, kako je OEBS sam saopštio, nisu učestvovali u transportu glasova iz Srbije.

Povodom ovog slučaja devet zvaničnika CIK koji su se žalili na zdrastvene probleme nakon otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije zadržano je na lečenju na Infektivnoj klinici KBCK.

Prethodno su prištinski mediji javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

"Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodređeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri", rekao je on.

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine, a posle toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Urgentni centar KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da priđe Infektivnoj klinici.

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je za KTV da policija poseduje informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi medijima preporučeno da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Naser Ramadani izjavio je da će biti potrebno najmanje dva dana da se utvrdi razlog pojavljivanja zdravstvenih tegoba kod zvaničnika CIK-a.

 

Zbog "mirisa" koverti u Prištini prekinuto brojanje glasova iz Srbije

Zbog "mirisa koverti" prekinut je proces verifikacije i brojanja glasova u Centru za brojanje glasova CIK u Prištini, piše Gazeta Ekspres i navodi da su to koverte koje su stigle iz Srbije i da su neki od članova komisije dobili alergiju na rukama i licu nakon što su "dodirivali koverte".

Kako saznaje portal Kosovo Onlajn iz prostorije su izbačeni predstavnici Srpske liste koji se nisu žalili na bilo kakve tegobe i pozvan je specijalni tim policije da ispita slučaj.

Ulaz u prostorije gde su se glasovi brojali nije dozvoljen, proces je prekinut i nije poznato kada će se nastaviti.

Mediji u Prištini ranije su javili da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

Stevan Veselinović ispred Srpske liste koji je bio prisutan tokom brojanja tih glasova objasnio je za Kosovo onlajn da su se jednog trenutka "kao po komandi" radnici u nadležnom sekretarijatu koji su te koverte i brojali, požalili na njihov miris navodeći da izazivaju alregiju i svrab.

"Šef tog tima Besnik Bužala je prekinuo brojanje i krenuo da obaveštava policiju i neke druge organe da je moguće da su koverte zatrovane", naveo je Veselinović.

Veselinović je naveo da je i on bio u prostoriji i držao koverte u rukama, ali da nije osetio ni miris, ni svrab, niti dobio alergiju.

Potom je, kako je rekao, stigla policija, izbacila ga, iako je član CIK, kao i posmatrače Srpske liste, ne samo iz prostorija gde su koverte, već i iz zgrade.

Dodao je da im je kasnije rečeno da su i ostale udaljili iz tih prostorija.

Veselinović je istakao da je u međuvremenu pristiglo nekoliko medicinskih vozila tako da je, kako je ocenio, "moguće i da su uneli unutra šta god su hteli, s obzirom da nije bilo nikakve kontrole o tome šta se tamo dešava".

Veselinović smatra da je cilj da se glasovi iz Srbije kompromituju, da je moguće da se zamene, i da se onima koji nisu ni dobili poverenje građana daju nezasluženo ti glasovi, te tako pokuša da se popravi njihov "mizeran skor na izborima" i da se "na silu uguraju u parlament klasičnom pljačkom i farsom".

 

Na Infektivnoj klinici KBC Kosova zadržano devet zvaničnika CIK-a

Devet zvaničnika Centralne izborne komisije (CIK) koji su se žalili na zdrastvene probleme nakon otvaranja koverti sa glasovima iz Srbije zadržani su na daljem lečenju na Infektivnoj klinici KBCK, javlja portal koha.net.

Prethodno su prištinski mediji javili da se 26 zvaničnika CIK-a žalilo na zdravstvene probleme kao što su svrab i crvenilo oko očiju nakon otvaranja koverti pristiglih u petak iz Srbije.

Prištinska agencija Kosovapress prenela je izjavu posmatrača brojanja iz NVO Gremin, Špetima Šujakua koji je bio pored zvaničnika CIK-a kada je počelo otvaranje koverti.

"Kada su ove koverte bile otvorene imale su vrlo težak miris. Neki zvaničnici CIK-a koji su otvarali koverte i imali fizički kontakt sa njima počeli su da reaguju, neki su imali crvenilo ruku, svrab i neke znakove oko očiju. Tada je glavni zvaničnik Besnik Bužala doneo odluku da obustavi proces na neodređeno vreme, dok se sadržaj paketa ne proveri", rekao je on.

Svi zvaničnici CIK-a su prebačeni prvo u Centar porodične medicine u Prištini, a posle toga neki su prebačeni na Infektivnu kliniku i Urgentni centar KBC Kosova.

Prištinska televizija KTV prenosi da policijske snage ne dozvoljavaju nikome da priđe Infektivnoj klinici.

Portparol kosovske policije Daut Hodža rekao je za KTV da policija poseduje informacije o trovanju, ali je za detalje u ovoj fazi preporučila medijima da se jave CIK-u i zdravstvenim ustanovama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side