U Čačku proglašena vanredna situacija zbog nevremena
24.06.2019 | 09:10h ► 15:25h Čačak

U Čačku proglašena vanredna situacija zbog nevremena

U Čačku proglašena vanredna situacija zbog nevremena Foto: Beta/Gordana Mirovic
U Čačku je proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada, zbog jakog nevremena koje je u nedelju popodne zahvatilo taj grad i okolinu, saopšteno je danas.

 


Načelnik Štaba za vanredne situacije Bratisčav Zečević rekao je novinarima da je u Čačku pre mesec dana bilo uvedno vanredno stanje u 19 mesnih zajednica, ali da je jaka kiša i obilan i krupan grad juče pogodio sve delove grada, što je, prema njegovoj oceni, dodatno pogoršalo situaciju.

"U crvenoj smo meteo zoni, tako da smo u pripravnosti i uveli smo stalna dežurstva", rekao je Zečević.

Prema prvim podacima Štaba za vanredne situacije nevreme je pričinilo veliku štetu na poljoprivrednim usevima i voću, a od grada koji je u nekim selima bio veličine jajeta, oštećeni su kuće i automobili.

Grad je najviše padao u čačanskim selima Gornja Gorevnica i Milićevci u kojima je razbijao crepove na krovovima kuća i oštetio plastenike. Sitniji grad padao je i u naselju Atenica i selima Trnava, Lipnica i Viljuša. 

 

Na delu teritorije Gornjeg Milanovca proglašena vanredna situacija

Na delu teritorije Gornjeg Milanovca danas je proglašena vanredna situacija zbog nevremena koje je u nedelju u popodnevnim satima zahvatilo tu opštinu.

Načelnik Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu Milorad Dimitrijeveć rekao je na sednici Štaba da je vanredna situacija proglašena u mesnim zajednicama Pranjani, Kamenica, Bogdanica i Gojna Gora.

On je istakao da su jaka kiša, olujni vetar i grad naneli štetu voću i poljoprivrednim usevima, kao i oštećenja na pojedinim automobilima.

Pored štete na poljoprivrednim usevima, evidentirano je desetak kvarova na niskonaponskoj mreži.

Ekipe Elektordistribucije su na terenu i otklonjen je veći broj kvarova, a očekuje se da će se u toku dana normalizovati snabdevanje električnom energijom.

Načelnik opštinske uprave Dejan Veljović rekao je da su su formirane dve opštinske komisije koje će proceniti štetu od nevremena.

 

Nevreme u Ivanjici ponovo oštetilo zasade maline i kupine

Veliko nevreme sa kišom i gradom zahvatilo je Ivanjicu i okolinu i nanelo veliku štetu voćnim zasadima, a vanredna sitaucija u toj opštini koja je uvedena pre mesec dana i dalje je na snazi, rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

On je rekao novinarima da je nevreme sa gradom veličine jajeta, koje je juče u popodnevnim satima zahvatilo Ivanjicu i okolinu, najviše štete nanelo zasadima maline, kupine i šljive.

Grad je najviše padao u ivanjičkim selima Dubrava, Cerova, Opaljenik, Svičina i Kušići. Usled obilne kiše potopljene su i glavne gradske ulice.

 

U nekoliko sela u knićanskoj opštini grad uništio voćnjake, ratarske i povrtarske  kulture

U nevremenu praćenom kišom, olujnim vetrom i gradom veličine teniske loptice uništeni su voćnjaci, ratarske i povrtarske kulture u selima Leskovac Balosava, Vrbeta i Pajsijević u opštini Knić.

Prema saopštenju Opšinske uprave Knića, za samo 20 minuta juče je palo 27 litara kiše po kvadratnom metru i usled bujičnih potoka ponovo su oštećeni atarski putevi.

Sa teritorije te opštine dejstvovalo je devet protivgradnih stanica sa kojih je ispaljeno 29 raketa. U sadejstvu sa protivgradnim stanicama okolnih opština sprečene su štete većih razmera.

Pojedine stanice ostale su bez protivgradnih raketa, pa se traži način da se sa Hidrometeorološkim zavodom što hitnije obezbede nove količine raketa.

U opštini Knić je od 3. juna na snazi vanredna situacija zbog bujičnih poplava koje su nanele štete u 33 od ukupno 36 sela ove opštine. 

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side