08.08.2018 Bujanovac

U Bujanovcu bez povećane napetosti u iščekivanju šta će doneti nastavak dijaloga Beograda i Prištine

U Bujanovcu bez povećane napetosti u iščekivanju šta će doneti nastavak dijaloga Beograda i Prištine Foto: Wikipedia
Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa Ragmi Mustafa izjavio je danas da je priključenje Preševske doline Kosovu "najbolje rešenje za trajnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine", kao i da je normalno to što Albanci iz tih opština traže priključenje Kosovu.

Mustafa je agenciji Beta rekao da Albanci sa juga Srbije "već 20 godina čekaju da se u Srbiji reše njihova elementarna prava, ali da se to nije desilo" te ocenio da zahtev za pripajanje Preševske doline Kosovu "ima legitimitet još od referenduma koji je u Preševu, Bujanovcu i Medveđi održan 1. i 2. marta 1992. godine, a na kome su se Albanci listom izjasnili za pripajanje Kosovu".

Šef kabineta predsednika opštine Bujanovac Rahim Salihi rekao je za Betu da je u iščekivanju početka pregovora u Briselu i toga šta će oni doneti situacija u Bujanovcu mirna, kao i da nema bilo kakve napetosti među albanskim, kao ni među srpskim stanovništvom.

"Građani su svesni da se radi o visokoj politici na koju oni ne mogu da utiču. Sigurno je da prate situaciju i da ih zanima, ali nema nikakve uzbune i svako se bavi svakodnevnim poslovima. Ono što jeste izazvalo uznemirenost je povećano prisustvo pripadnika Žandarmerije, koji nisu u svojim bazama već na ulicama, a pre dva dana su i kontrolisali saobraćaj na ulazu u Veliki Trnovac", kazao je Salihi.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke (SNS) iz Bujanovca Nenad Mitrović rekao je agenciji Beta da je bezbednosna situacija u Bujanovcu stabilna.

"Ono što je najbitnije je da Bujanovac i Preševo nemaju nikakve veze sa pregovorima o Kosovu, a to što rade albanski politički lideri sa juga Srbije je zarad njihove lične promocije pred biračima jer se približavaju izbori za nacionalni savet. Oni odlično znaju da nema povezanosti i da za to nemaju podršku međunarodnog faktora", istakao je Mitrović.

Mitrović je naveo da Srbi iz Bujanovca nisu uplašeni zato što Albanci ponovo pokreću pitanje pripajanja Kosovu, kao i da bi albanske partije trebalo da rade na iskrenom procesu pomirenja kako bi se stvorila stabilnost bez koje nije moguć ekonomski razvoj.

U Bujanovcu je 14. jula na zajedničkoj skupštini albanskih odbornika iz skupština opština Bujanovac, Preševo i Medveđa usvojena deklaracija kojom se "daju su ovlašćenja" predsedniku, premijeru i pregovaračkom timu Kosova da tokom razgovora sa Beogradom u Briselu zastupaju interese Albanaca iz tih opština.

Posle usvajanja deklaracije albanski politički lideri iz Preševa i Bujanovca su imali više odvojenih razgovora sa predstavnicima vlasti i opozicije u Prištini, kao i sa vladajućim i opozicionim grupama u kosovskom parlamentu, od kojih su dobili podršku da tokom dijaloga sa Beogradom u Briselu za njih, po principu reciprociteta, budu tražena ista prava kao za Srbe na severu Kosova ili pripajanje Preševske doline Kosovu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side