U Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom polaganje venaca i Marš Besmrtnog puka
09.05.2018 Beograd

U Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom polaganje venaca i Marš Besmrtnog puka

U Beogradu povodom Dana pobede nad fašizmom polaganje venaca i Marš Besmrtnog puka Foto: Beta / Ministarstvo odbrane Srbije/ MO
Odavanjem pošte žrtvama Drugog svetskog rata u Srbiji i manifestacijom "Besmrtni puk" - maršom potomaka učesnika i žrtava tog rata, u Beogradu će danas biti obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope. Venac na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu položiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, ambasadori Rusije, Belorusije, Azerbejdžana i Ukrajine. Kod Spomenika palim sovjetskim ratnim veteranima na Avali takođe će biti položeni venci. Povodom Dana pobede u Beogradu će treći put biti organizovana povorka Besmrtni puk", uz podršku Ambasade Rusije.

Organizatori su najavili da će posle polaganja venaca kod Spomenika oslobodiocima Beograda u 17 sati krenuti povorka potomaka poginulih u Drugom svetskom ratu. Povorka će proći Ruzveltovom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada, gde će biti priređen poseban program.

Svečana akademija biće u Narodnom pozorištu u 20.00 sati. Diplomatski predstavnici Srbije položiće vence na srpske vojne spomenike i mesta stradanja tokom Drugog svetskog u Albaniji, Austriji, BiH, Velikoj Britaniji, Grčkoj, Egiptu, Izraelu, Italiji, Mađarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Norveškoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj, Španiji. Dan pobede nad fašizmom biće obeležen i u osnovnim i srednjim školama, kao i kraj spomenika širom Srbije.

Novi Sad će obeležiti Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom koncertom "Ritam Evrope", na kojoj će nastupiti "Disciplin a kitsćme", "Let tri" iz Rijeke i "The Toasters" iz Njujorka. Dan pobede nad fašizmom slavi se u znak sećanja 9. maja 1945. kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom ka formiranju EU. Ta deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, prethodnice Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

 

Dačić čestitao Dan pobe i Dan Evrope

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić čestitao je danas građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope i ocenio da je dužnost svih da se ne dopuste pokušaji prekrajanja istorije i da se suprotstave svim izazovima koji mogu da dovedu u pitanje mir.

"Moramo ostati posvećeni očuvanju slobode i mira zbog onih koji su za te vrednosti dali svoje živote", rekao je Dačić u pisanoj izjavi.

Dačić je u pisanoj izjavi naveo da će Dan pobede nad fašizmom ostati simbol herojstva i jedinstva naroda u odbrani slobode i demokratije u celom svetu.

"Građani Srbije moraju ostati posvećeni očuvanju slobode i mira, jer nam je dužnost da poštujemo, negujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasleđe od onih koji su dali živote u borbi protiv fašizma, za slobodu. Zbog toga svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama", kazao je Dačić.

On je naveo da je na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, posle tragedije Drugog svetskog rata započeta izgradnja današnje EU, zajednice evropskih država i naroda kojoj i Srbija pripada i čijem punopravnom članstvu teži.

"Nažalost, danas smo suočeni sa pokušajem relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca, kao i sa povampirenim idejama isključivosti, mržnje i netolerancije", rekao je Dačić koj je i ministar spoljnih poslvoa Srbije.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side