26.02.2020 Beograd

Tužba i postupak DJB protiv Stefanovića zbog Zakona o oružju

Tužba i postupak DJB protiv Stefanovića zbog Zakona o oružju
Poslanici pokreta Dosta je bilo u Skupštini Srbije podneli su zahtev za izmenu Zakona o oružju i municiji kojom bi, kako se navodi, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) bilo sprečeno da "samovoljno otima" oružje "savesnim građanima", kao i da bi bilo obezbeđeno "ustavno pravo građana da poseduju oružje".

"Iz člana 11. zakona je izbačena Tačka 8. koja je propisivala da građani moraju da dokažu da im je bezbednost ugrožena kako bi mogli da poseduju oružje za ličnu bezbednost, ili da bi mogli da budu kolekcionari oružja. Pravo na posedovanje oružja u kući naravno ne znači i pravo na nošenje oružja, za šta je i dalje potrebna procena MUP-a o bezbednosnoj ugoženosti", navodi se u saopštenju.

Tom zakonskom izmenom, MUP bi bio sprečen da građanima oduzima oružje pod izgovorom da nisu dokazali da im je bezbednost ugrožena.

DJB je podsetio da su njegovi poslanici tražili od MUP-a da im dostavi podatke o broju registrovanog oružja oduzetog od građana u poslednjih pet godina, ali odgovor nisu dobili, te je time prekršen zakon.

Zbog toga je taj pokret pokrenuo prekršajni postupak protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i podneo tužbu Upravnom sudu.

"Po informacijama koje dobijamo od zabrinutih građana, načelnici Policijskih uprava su, umesto preregistracije po Članu 50. Zakona, od građana tražili da plate namet u visini od preko 10.000 dinara, kao da se radi o prvoj nabavci oružja. Istovremeno su im nudili već pripremljen obrazac o 'poklanjanju' oružja državi", dodaje DJB.

Navode da, ukoliko bi građani odbili da plate "namet" ili "poklone" oružje, MUP bi odbijao da ga preregistruje i donosio bi rešenje o oduzimanju oružja.

"Dodatnu korist MUP na čelu s Nebojšom Stefanovićem vidi i u preprodaji tog oružja preko privatnih firmi. Postoji osnovana sumnja da MUP 'prodaje' ispod cene, poklanja ili čak plaća uništavanje oružja koje je je oduzeo savesnim građanima, a preko privatnih kompanija koje imaju licencu za izvoz oružja", naglasio je taj pokret.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side