05.07.2017 Tutin

Tutin: DRI podnela 10 prijava zbog nenamenskog trošenja novca

Tutin: DRI podnela 10 prijava zbog nenamenskog trošenja novca
Državna revizorska institucija (DRI) podnela je krivičnu prijavu i devet prekršajnih prijava protiv odgovornih u lokalnoj samoupravi Tutina zbog nenamenski potrošenih 246 miliona dinara iz opštinskog budžeta tokom 2015. godine, saznaje radio Sto plus.

Krivična prijava podneta je protiv direktora Direkcije za urbanizam i izgradnju Ejupa Šaljića, dok su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka, između ostalih, predati i za predsednika Opštine Šemsudina Kučevića i načelnika Opštinske uprave Sadrije Goruždića.

Prekršajni postupci pokrenuti su i protiv direktora Ustanove za sport Jusufa Sinanovića i direktorke Predškolske ustanove "Habiba Stočević" Sabahete Mušine.

Državna revizorska institucija podnela je zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i protiv pet predsednika saveta mesnih zajednica i to Emina Eleskovića iz Ribarića, Fate Pepić iz Leskove, Hivza Bilalovića iz Delimeđa, Edina Hazirovića iz Crkvine i Nuradina Derdemeza iz Detana.

DRI je ranije saopštio da je revizijiom završnog računa budžeta Tutina za 2015. godinu utvrđeno da je ta opština nenamenski potrošila preko 246 miliona dinara.

Tako je iz gradske kase u 2015. godini isplaćeno 46,5 miliona dinara za izgradnju opštinske zgrade iako u tom trenutku još uvek nije bila ni izdata građevinska dozvola za izgradnju tog objekta.

U izveštaju DRI se navodi i da je lokalna samouprava potrošila blizu 40 miliona dinara za subvencije javnim preduzećima bez posebnog programa i skoro 27 miliona dinara na nabavku roba i usluga bez raspisivanja javnih nabavki, što joj je zakonska obaveza.

Opština je nezakonito isplatila i više od 5,4 miliona dinara za plate i doprinose izabranih i zaposlenih lica u lokalnoj samoupravi a 2,8 miliona dinara utrošeno je za ugostiteljske usluge, projekte javnog informisanja, nabavku kancelarijskog materijala i druge usluge bez ikakvog dokaza da su te poslovne promene i nastale.

Lokalna samouprava je potrošila dodatnih 418.000 dinara za nabavku računarske opreme, ugostiteljske i geodetske usluge, a da o tome ne postoji nikakav zaključen ugovor ili bio kakav pisani dokument.

Opštinske vlasti prebacile su 427.000 dinara sportskim klubovima tokom 2015. godine i to pre nego što su sa njima zaključeni ugovori i pre nego što je završen konkurs za sufinansiranje tih organizacija.

Revizija završnog računa budžeta Opštine Tutin pokazala je i da je ta lokalna samouprava na kraju prošle godine preuzela veće obaveze u iznosu od preko 106 miliona dinara u odnosu na odobrena sredstva.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side