TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje
14.11.2019 Beograd

TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje

TS: Nije bilo spremnosti Vlade da uredi pitanje funkcionerske kampanje
Transparentnost Srbija ocenila je danas da nije bilo spremnosti Vlade Srbije da "valjano uredi pitanje funkcionerske kampanje".

 


Prvi od tri nacrta zakona koje je Vladina radna grupa pripremila za sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji upućen je Skupštini, a kako navodi ta organizacija, menjan je član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji uređuje razdvajanje vršenja javne funkcije od stranačkog delovanja.

Kako se u saopštenju novodi, u članu 29. i u definicijama iz Zakona o Agenciji, preciziran je pojam "javnog resursa" i navedeni su pojedini vidovi zabranjenog korišćenja tih resursa, ali, kako ocenjuje, od toga neće biti naročite koristi jer se preciziraju pitanja oko kojih ni do sada nije bilo mnogo dilema.

"Na primer, ni do sada nije bilo nikakve sumnje da je funkcionerima zabranjeno da koriste prostorije i veb-sajtove državnih organa za promociju stranaka. Takođe, ni do sada je bilo jasno da ministri ne smeju da koriste službena vozila za odlazak na stranačke mitinge, izuzev onih koji uživaju danonoćnu zaštitu, ali je Agencija za borbu protiv korupcije krivo tumačila postojeće propise", istakli su u saopštenju.

Takođe, navodi se, zakon ne precizira one oblasti gde dileme postoje i gde bi intervencija bila korisna.

"To je pre svega vođenje 'funkcionerske kampanje', to jest situacije kada se promotivne mogućnosti koje pruža javna funkcija koriste kao prilika za dodatnu promociju pred izbore. Usled toga ćemo i u narednim izbornim kampanjama biti preplavljeni vestima o događajima koji nisu uopšte morali da se dese, ili nije bilo nužno da se odigraju upravo u doba kampanje, sa javnim funkcionerima kao glavnim akterima", dodaje se u saopštenju.

Transparentnost Srbija navela je da nije objavila konačan tekst predloga zakona koji je uputila Skupštini, već samo vest sa sednice, "već sada znamo da ovaj tekst nije poboljšan u odnosu na onaj koji je iznet na javnu raspravu".

"Ministarstvo pravde je objavilo izveštaj sa javne rasprave u kojem se navodi da je dobilo niz predloga od Centra za primenjene evropske studije i Transparentnosti Srbije, kao i jedan predlog CESID-a, ali da su primedbe odbijene, jer su rešenja iz Nacrta zakona celishodnija, primerenija i usklađena sa preporukama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Кancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (КDILJP)", navodi Transparentnost Srbije.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side