TS: Ko postavlja vršioce dužnosti u javnoj upravi
14.07.2020 Beograd

TS: Ko postavlja vršioce dužnosti u javnoj upravi

TS: Ko postavlja vršioce dužnosti u javnoj upravi
Razmena kratkih saopštenja između Ministarstva zaštite životne sredine i Srpske napredne stranke (SNS) potvrdila je da se vršioci dužnosti u javnoj upravi ne postavljaju na osnovu unapred definisanih kriterijuma, da te odluke Vlada, kao kolektivno telo, donosi samo formalno a da se odabir vrši na drugom mestu, ocenila je danas Transparentnost Srbija (TS) na svom sajtu.

TS u komentaru podseća da je Ministarstvo za zaštitu životne sredine na svom zvaničnom sajtu saopštilo da je pomoćnik ministra Slobodan Perović, "imenovan na to mesto, na predlog Srpske napredne stranke, uz saglasnost Alekse Jokića".

"Pomenuti Aleksa Jokić ne vrši ni jednu državnu funkciju, a iz raznih medijskih napisa se može zaključiti da je on član Predsedništva SNS, ali ne i kakva su mu zaduženja po tom osnovu", navodi se u komantaru.

Oni koji više veruju ministru (iz SPS), zaključiće da se ova kadrovska rešenja vrše na predlog stranaka koje čine vladajuću koaliciju, a građani koji poklone veru saopštenju SNS zaključiće da se vršioci dužnosti postavljaju na osnovu ličnih i arbitrernih odluka ministara i da odgovaraju samo njima, ocenila je TS.

Pomoćnici ministara se po Zakonu postavljaju na osnovu prethodno sprovedenog konkursa, a postavljanje vršilaca dužnosti je predviđeno kao kratko privremeno rešenje, dok se konkurs ne okonča, podseća TS.

U stvarnosti, Vlada ignoriše ovu svoju obavezu, pa su tako, prema nalazima Transparentnosti Srbije, na kraju prošle godine gotovo dve trećine ovih mesta zauzimali lako zamenljivi vršioci dužnosti, umesto profesionalaca, čija bi smena morala da bude zasnovana na jasno definisanim zakonskim razlozima.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja