16.07.2019 Beograd

TS: Izgradnja Beogradskog metroa se dogovara mimo zakona

TS: Izgradnja Beogradskog metroa se dogovara mimo zakona
U izgradnji beogradskog metroa, sudeću prema najavama predstavnika vlasti u Srbiji, biće uključene firme iz Kine i Francuske, mimo Zakona o javnim nabavkama i Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji predviđaju obavezno nadmetanje za dobijanje posla, ukazala je danas Transparentnost Srbija (TS).

"Sve što je do sada objavljeno, pored toga što deluje zbunjujuće građanima koji su navikli da oni koji vladaju u njihovo ime direktno dogovaraju najveće infrastrukturne radove sa jednim unapred određenim partnerom iz inostranstva, ukazuje na pomešane uloge. Umesto da Srbija i Beograd, kao naručioci posla znaju unapred šta im je potrebno, pa traže izvođača koji će to sprovesti u delo, čini se da se ovde vrše dogovori čak i oko predmeta radova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prethodno već izmenjeni planovi za trase metroa tako da se prilagode potrebama investitora jednog aktuelnog i nekoliko budućih projekata, "umesto da se prvo pronađe rešenje za komunikacijske probleme postojećih gradskih naselja".

TS je podsetila da su dvoje članova Vlade Srbije i zamenik gradonačelnika Beograda tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji imali sastanak sa delegacijama francuskih kompanija Ežis i Alstom o realizaciji projekta "Beogradski metro".

"Tom prilikom je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavila da će francuske i kineske kompanije na ovom projektu doneti nove tehnologije. To znači da je već doneta odluka o njihovom angažovanju, iako nikakva procedura nije sprovedena. Istovremeno, ona je izjavila da je 'najvažnije da utvrdimo adekvatnu strukturu finansiranja projekta', iz čega se može zaključiti da novac još nije obezbeđen", ističe se u saopštenju TS.

Kako je navela ta organizacija, na sastanku je ocenjeno da je za uspešnu realizaciju projekta važno da se pronađe model koji će omogućiti da svaki od učesnika, u skladu sa znanjem i tehnologijom kojom raspolaže, da najveći doprinos, a o čemu će se razgovarati u narednom periodu.

"Izveštaj sa sajta Vlade ukazuje da je 'bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat, pri čemu je istaknuto da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine'. Srpska javnost nije obaveštena o tome koji bi to koraci mogli biti u pitanju", istakla je TS.

U saopštenju je ukazano i da nije jasno šta je sadržaj studija na kojima radi kompanija Ežis koja je nedavno završila prethodnu studiju opravdanosti izgradnje beogradskog metroa.

Nejasno je, kako smatra TS, ko će kineskom kompanijom Power Ćina, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro", pregovarati o izgradnji metroa.

"Odgovori na makar deo ovih pitanja bi mogli da se nađu razmatranjem obaveza koje je Srbija već preuzela prema partnerima iz Kine. Međutim, sporazum o beogradskom metrou je Ministarstvo građevinarstva odbilo da dostavi Transparentnosti, pozivajući se na to da je ugovorena tajnost i da ne postoji saglasnost kineske stane za obelodanjivanje", ukazuje se u saopštenju TS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side