TS: Izgradnja Beogradskog metroa se dogovara mimo zakona
16.07.2019 Beograd

TS: Izgradnja Beogradskog metroa se dogovara mimo zakona

TS: Izgradnja Beogradskog metroa se dogovara mimo zakona
U izgradnji beogradskog metroa, sudeću prema najavama predstavnika vlasti u Srbiji, biće uključene firme iz Kine i Francuske, mimo Zakona o javnim nabavkama i Zakona o javno-privatnom partnerstvu koji predviđaju obavezno nadmetanje za dobijanje posla, ukazala je danas Transparentnost Srbija (TS).

"Sve što je do sada objavljeno, pored toga što deluje zbunjujuće građanima koji su navikli da oni koji vladaju u njihovo ime direktno dogovaraju najveće infrastrukturne radove sa jednim unapred određenim partnerom iz inostranstva, ukazuje na pomešane uloge. Umesto da Srbija i Beograd, kao naručioci posla znaju unapred šta im je potrebno, pa traže izvođača koji će to sprovesti u delo, čini se da se ovde vrše dogovori čak i oko predmeta radova", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prethodno već izmenjeni planovi za trase metroa tako da se prilagode potrebama investitora jednog aktuelnog i nekoliko budućih projekata, "umesto da se prvo pronađe rešenje za komunikacijske probleme postojećih gradskih naselja".

TS je podsetila da su dvoje članova Vlade Srbije i zamenik gradonačelnika Beograda tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji imali sastanak sa delegacijama francuskih kompanija Ežis i Alstom o realizaciji projekta "Beogradski metro".

"Tom prilikom je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović najavila da će francuske i kineske kompanije na ovom projektu doneti nove tehnologije. To znači da je već doneta odluka o njihovom angažovanju, iako nikakva procedura nije sprovedena. Istovremeno, ona je izjavila da je 'najvažnije da utvrdimo adekvatnu strukturu finansiranja projekta', iz čega se može zaključiti da novac još nije obezbeđen", ističe se u saopštenju TS.

Kako je navela ta organizacija, na sastanku je ocenjeno da je za uspešnu realizaciju projekta važno da se pronađe model koji će omogućiti da svaki od učesnika, u skladu sa znanjem i tehnologijom kojom raspolaže, da najveći doprinos, a o čemu će se razgovarati u narednom periodu.

"Izveštaj sa sajta Vlade ukazuje da je 'bilo reči o sledećim koracima i o načinu na koji će se sprovoditi projekat, pri čemu je istaknuto da je važno da se proces ubrza, da bi gradnja počela krajem sledeće godine'. Srpska javnost nije obaveštena o tome koji bi to koraci mogli biti u pitanju", istakla je TS.

U saopštenju je ukazano i da nije jasno šta je sadržaj studija na kojima radi kompanija Ežis koja je nedavno završila prethodnu studiju opravdanosti izgradnje beogradskog metroa.

Nejasno je, kako smatra TS, ko će kineskom kompanijom Power Ćina, sa kojom je potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta "Beogradski metro", pregovarati o izgradnji metroa.

"Odgovori na makar deo ovih pitanja bi mogli da se nađu razmatranjem obaveza koje je Srbija već preuzela prema partnerima iz Kine. Međutim, sporazum o beogradskom metrou je Ministarstvo građevinarstva odbilo da dostavi Transparentnosti, pozivajući se na to da je ugovorena tajnost i da ne postoji saglasnost kineske stane za obelodanjivanje", ukazuje se u saopštenju TS.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side