22.09.2018 Beograd

Trivan: Saobraćaj jedan od najvećih izvora zagađenja vazduha

Trivan: Saobraćaj jedan od najvećih izvora zagađenja vazduha Foto: print screen
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas, na obeležanju Svetskog dana bez automobila u Beogradu, da je saobraćaj u Srbiji jedan od najvećih izvora zagađenja vazduha, što će, kako je ocenio morati da se menja.

Trivan je kazao da je samo prethodne godine u Srbiju uvezena 131 hiljada polovnih automobila, od čega je većina na dizel gorivo, a oko 62 odsto starije od 12 godina, što sve zajedno znači prekomerno zagađivanje životne sredine

"Saobraćaj u Srbiji jedan je od najvećih izvora zagađenja životne sredine, a kvalitet vazduha u brojnim gradovima Srbije sve je lošiji", rekao je Trivan, a navodi se u sapštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

On je naveo da nas Svetski dan bez automobila podseća na to koliko smo tehnološki napredovali, ali da je neophodno okretanje ekološki prihvatljivim prevoznim sredstvima.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kazao je da se Beograd može pohvaliti sa novih 20.000 kvadratnih metara pešačke zone i 112 kilometara biciklističke staze, kojom je grad jasno pokazao da pešacima i biciklistima daje prednost u odnosu na automobile.

Trivan je danas uručio zahvalnice za one koji su se svojim radom i zalaganjem istakli u zaštiti životne sredine i poboljšanju kvaliteta vazduha.

Kako se navodi u saopštenju, zahvalnice su dobili glavni urbanista Grada Beograda Milutin Folić zbog borbe da Beograd dobije veći broj biciklističkih staza, Udruženje građana "Leka" zato što u svom radu koristi isključivo bicikl kao prevozno sredstvo i RTB Bor koji je doprineo da Bor dobije zvezdicu Evropske agencije za zaštitu životne sredine za najveći napredak na polju kvaliteta vazduha.

U okviru manifestacije na parkingu sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" održane su kreativne radionice u kojima su učestvovali deca i studenti, pokazujući inovativne ekološke načine za korišćenje parkinga i delova motornih vozila.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.09.2018, 08:23h Rešenje jednostavno i lako

    "Trivan: Saobraćaj jedan od najvećih izvora zagađenja vazduha..." ... - Pa, ima, gospodine, i za to jednostavno rešenje: neka Skupština i Vlada donesu novi "Zakon o saobraćaju", sa jednim jedinim članom koji će glasiti "Sa današnjim danom, a po objavi u 'Službenom listu' - saobraćaj se uređuje propisom Vlade o povratku u Kameno doba, te udisanju njegovog čistog vazduha" (naravno - ćirilicom ili glagoljicom)...

  • 22.09.2018, 19:11h Rešenje - jednostavno...

    "Trivan: Saobraćaj jedan od najvećih izvora zagađenja vazduha..." ... - Tako jeeee! Rešenje je jednostavno: svaki državljanin RS (ovo nije "RS") dužan je da kupi "Zastava.FIAT 500", da ga smesti u garažu, dvorište (ili u "Parking Servis") od volje mu pa neka bira, registruje ga i - putuje AUTOBUSIMA JAVNIH (= DRŽAVNIH) PREDUZEĆA (može i privatnih, s tim da SUP-u nadležne opštine podnese UVERENJE O PLAĆENOM POREZU NA STAN - обавезно ЋИРИЛИЦОМ јер то су државне ствари). - Rešenje je jednostavno - kako se nisi setio!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side