18.10.2018 Beograd

Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja

Trivan: Samo 12 opština uključeno u projekte pošumljavanja Foto: prtscr ytb
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas na svečanosti obeležavanja 200 godina od pošumljavanja Deliblatske peščare da se na konkursu za pošumljavanje u drugim delovima Srbije javilo samo 14 lokalnih samouprava, od kojih je 12 imalo valjanu dokumentaciju.

Trivan je na proslavi u Novom Sadu pozvao institute i fakultete da pomognu opštinama u tom poslu kako bi sledeće godine mogle da sa pripremljenim projektima dobiju sredstva za pošumljavanje.

"Eolska erozija je sama po sebi najdevastirajući proces na čitavoj planeti izato je pošumljavanje gotovo jedino, ali svakako najbolje, najefikasnije i najjeftinije rešenje, a šume su naš resurs u borbi protiv klimatskih promena, erozije i poplava", rekao je Trivan, a navodi se u saopštenju Ministrstva zaštite životne sredine.

Deliblatska peščara, popularno još zvana Evropska Sahara, nalazi se u južnom Banatu i nastala je posle oticanja Panonskog jezera, a prvo pošumljavanje izvedeno je još 1818. godine, radi vezivanja peska i sprečavanja razvejavanja.

Proslavu su organizovale Vojvodinašume sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine Srbije, Ministarstvom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, kao i Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side