28.11.2019 Beograd

Trivan: Potrebna ulaganja od 15 milijardi evra za zaštitu životne sredine u Srbiji

Trivan: Potrebna ulaganja od 15 milijardi evra za zaštitu životne sredine u Srbiji Foto: Beta, Ministarstvo ekologije
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da su za zaštitu životne sredine u Srbiji potrebna ulaganja od oko 15 milijardi evra.

"Ekologija je nosilac razvoja, kroz primenu novih tehnologija, uspešnih poslovnih modela kao što je javno-privatno partnerstvo gde su nosioci projekata lokalne samouprave, uz uključivanje inostranih kompanija zainteresovanih za ulaganja, i korišćenje iskustava drugih zemalja, naročito iz okruženja", kazao je on, saopštilo je Ministarstvo.

On je istakao da je u Srbiji, u oblasti zaštite životne sredine, već započela primena koncepta cirkularne ekonomije, "koja je ključ za razvoj modernog društva" i dodao da su prvi koraci cirkularne ekonomije napravljeni kroz obezbeđivanje projektno-tehničke dokumentacije i planove za realizaciju projekata na unapređenju stanja životne sredine.

Trivan je kazao da će sledeći koraci koji vode ka cirkularnoj ekonomiji biti postignuti usvajanjem zakona o klimatskim promenama, "čiji postulati će biti ugrađeni u sve sektorske politike".

"Bez stabilne ekonomije nema ulaganja u životnu sredinu, zbog čega ostvareni ekonomski napredak Srbije i stabilizacija budžeta koja se na ovome zasniva, nagoveštavaju veće izdvajanje sredstava za zaštitu životne sredine, i njeno bolje stanje već od naredne godine", dodao je on.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side