21.02.2019 Beograd

Trivan: Planrano usvajanje Zakona o klimarskim prenama do sredine ove godine

Trivan: Planrano usvajanje Zakona o klimarskim prenama do sredine ove godine Foto: Beta / Ministarstvo z.ž.s
Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da je do sredine ove godine planirano usvajanje Zakona o klimatskim promenama, kojim bi trebalo da bude uspostavljen sistem za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, u skladu sa obavezama u procesu pristupanja EU i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza.

"Ove godine će biti izrađena i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom, čime je započeto uspostavljanje strateškog i političkog okvira borbe protiv klimatskih promena odnosno niskougljeničnog razvoja na ekonomski isplativ način, u skladu sa politikama EU u oblasti klimatskih promena i obavezama prema Okvirnoj konvenciji UN o promeni klime i Sporazumu iz Pariza", kazao je na 13. zasedanju Parlamentarne skupštine Mediterana, koja se održava u Beogradu.

Kako je dodao, u okviru Strategije biće identifikovane prioritetne mere smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte do 2030. i 2050. godine, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Trivan je istakao da na planeti Zemlji nema značajnijih tema koje opterećuju čovečanstvo od zaštite životne sredine i borbe protiv klimatskih promena i naglasio spremnost i posvećenost Srbije nacionalnim i međunarodnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena.

Ukazao je i da je Mediteran jedna od oblasti koja se najbrže zagreva na Zemlji.

"Međuvladin panel o promeni klime potvrdio je u svom poslednjem izveštaju da će se  mediteranski ekosistemi promeniti u stanje nezabeleženo u poslednjih 10.000 godina,  osim ako se porast temperature ne ograniči na 1,5 stepeni Celzijusa. Toplija i sušna leta u južnim zemljama dovešće do češćih suša, šumskih požara i gubitka divljih staništa", rekao je Trivan.

Dodao je i da klimatske promene ozbiljno prete i turističkoj industriji u zemljama tog regiona.

Naveo je da resorno ministarstvo, uz podršku Globalnog fonda za životnu sredinu i Programa UN za razvoj, uspešno realizuje projekat "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene" koji ima za cilj borbu  protiv klimatskih promena na  nivou lokalnih zajednica kroz sprovođenje inovativnih rešenja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uz istovremeno ostvarivanje društvenih, ekonomskih i ekoloških koristi za građane.

Glavne teme 13. zasedanja Parlamentarne skupštine Mediterana, organizacije koja  okuplja mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka, pored izazova klimatskih promena, su borba protiv terorizma, politika bezbednosti, podrška malim i srednjim preduzećima, pitanje migracije i ljudska prava.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side