Trivan najavio bolju kontrolu kvaliteta vazduha, moguće subvencije za uvoz električnih vozila
13.11.2019 Beograd

Trivan najavio bolju kontrolu kvaliteta vazduha, moguće subvencije za uvoz električnih vozila

Trivan najavio bolju kontrolu kvaliteta vazduha, moguće subvencije za uvoz električnih vozila Foto: Medija centar
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan poručio je danas da će ministarstvo u narednom periodu povećati kontrolu usvajanja i primene kratkoročnih i dugoročnih planova kvaliteta vazduha u lokalnim zajednicama.

On je na okruglom stolu koji je organizovala Zelena poslanička grupa na temu "Zagađenje vazduha – stanje i kako do rešenja" kazao da će ministarstvo i naredne godine nastaviti da dodeljuje sredstva lokalnim samoupravama za pošumljavanje, što će sve doneti konkretne efekte i poboljšanje kvaliteta vazduha.

On je naveo da je neophodno da se mere za poboljšanje kvaliteta vazduha baziraju na što više tačnih i blagovremeno utvrđenih mernih podataka, te da će se založiti za povećanje broja mernih stanica, odnosno povećanje operativno-tehničkih kapaciteta i ingerencija Agencije za zaštitu životne sredine, navodi se u saopšenju Ministarstva.

Prema njegovim rečima, uprkos brojnim usvojenim zakonskim rešenjima i merama, povremeno dolazi do povećanog zagađenja vazduha kao što je to bio slučaj u prethodnih petnaestak dana.

Na vazduh u gradovima Srbije u najvećoj meri, kako je naveo Trivan, utiče "enormni uvoz" polovnih vozila zastarelih tehnologija, koji neposredno emituju najopasnije zagađujuće čestice, suspendovane čestice PM10 i PM2.5.

Trivan je istakao da će ministarstvo nastaviti da zagovara zabranu motora koji najviše zagađuju vazduh, i pokušati da obezbedi sredstva za subvencije za uvoz električnih i hibridnih vozila.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja