10.10.2019 Beograd

Trivan: Izmenom Zakona o zaštiti prirode zabrana gradnje mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima

Trivan: Izmenom Zakona o zaštiti prirode zabrana gradnje mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima Foto: Beta
Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran trivan ponovio je danas da će vrlo brzo biti usvojene izmene Zakona o zaštiti prirode, kojima će biti zabranjena gradnja derivacionih mini hidrocentrala u zaštićenim područjima.

Trevan nije mogao da navede kada će zakon biti usvojen, ali je kazao da "izmenama zakona niko ništa neće izgubiti".

"Izgrađene mini hidrocentrale niko neće rušiti, ali će one u zaštićenim dobrima morati da rade u skladu sa pravilima", kazao je on novinarima.

Svima koji su dobili dozvole za izgradnju mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima ministarstava energetike i zaštite životne sredine će omogućiti zamenu lokacija za one van zaštićenih područja, gde gradnja nije zabranjena, rekao je ministar.

Podsetio je i da njegovo ministarstvo godinama tvrdi da mini hidrocentrale derivacionog tipa ne mogu da opstanu u zaštićenim dobrima, a javna rasprava je pokazala, kako je dodao, da to mišljenje dele građani i struka, uključujući i SANU.

Dodao je da je i sam obišao te mini hidrocentrale, a o njihovoj gradnji i radu su izrađene studije koje pokazju zašto su štetne.

"Epilog je da su građani i struka upravu i da se ne može raditi na način koji narušava životnu sredinu u zaštićenim dobrima, dok se na područjuma koja nisu pod zaštitom mora voditi računa da se poštuju pravila gradnje", rekao je Trivan.

Ocenio je da izmene Zakona o zaštiti prirode, u delu koji se odnosi na gradnju mini hidrocentrala, pre dve godine ne bi mogle da bude usvojene, ali da je to sada moguće, jer je postignut konsenzus.

Na pitanje da li u budžetu ima sredstava za obeštećenje pojedinih investitora koji su najavili tužbu protiv države, jer zbog otpora građana nisu mogli da izgrade mini hidroelektrane za koje su dobili dozvolu, Trivan je kazao da će se i o tome razgovarati.

"Siguran sam da ćemo napraviti rešenja koja svima odgovarati", kazao je on dodavši da su dozvole za gradnju izdate po važećem Zakonu o zaštiti životne sredine "koji je loš".

Trivan je najavio da će u narednim mesecima biti donet zakon o klimatskim promenama, uz akcioni plan, koji će pre svega omogućiti ograničavanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, tako da sve sektorske politike budu usklađene s tim krovnim zakonom i podređene zaštiti životne sredine.

Izmene Zakona o upravljanju otpadom će, kako je naveo, pored ostlog omogućiti lokalnim samoupravama da same zabranjuju upotrebu kesa na svojoj teritoriji, dok će izmene Zakona o buci regulisati način na koji se nivo buke kontroliše u velikim gradovima, a pre svega omogućiti inspekcijama da nenajavljeno mere nivo buke.

Dodao je da se radi i na uvođenju depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada i kazao da će za pripremu zakona o toj oblasti trebati najmanje godinu dana.

"Od početka primene tog sistema Srbija će postati čista, na šta ukazuje primer mnogih zemalja koje su već uvele taj sistem", kazao je Trivan.

Naglasio je da se radi i na reorganizaciji zaštićenih dobara, pre svega nacionalnih parkova pošto ;"oni više ne mogu da opstanu na način na koji sada postoje, jer je svima jasno da pojedini delovi nacionalnih parkova to više nisu", rekao je Trivan i ukazao da će se u toj oblasti poštovati evropski standardi.

"To znači da će politika kažnjavanja za milimetar ulaženja u žaštićena dobra biti tako rigidna da se to nikome neće isplatiti", naglasio je ministar.

Trivan je kazao da se radi i na izmenama Zakona o naknadama za koriščenje javnih dobara, kako bi se rešili problemi u njegovoj primeni, a da bi privreda mogla da funkcioniše uz očuvanje principa da zagađivač plaća.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni Intervju Dragan Đilas: Srbija može za šest meseci da se promeni

  Za mene je sveto pismo potpis koji sam februara stavio na Sporazum s narodom – da pod ovim uslovima nećemo izaći na izbore. Neko će reći da taj sporazum nije dobar, ja mislim suprotno, ali ni to nije važno, važno je da smo se mi na nešto obavezali. Kako mislite da nam ljudi veruju ako slažemo prvu stvar koju smo obećali, kaže Đilas za Novi magazin

 • Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik Katarina Golubović (JUKOM): Nezavisne institucije da raspetljaju aferu Krušik

  Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava - JUKOM Katarina Golubović izjavila je danas da je afera sa hapšenjem uzbunjivača iz Krušika postigla jedan cilj - građanima Srbije je jasno predočeno da će se svako iznošenje informacija strogo kažnjavati pritvorskom kaznom.

 • Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu Ministarstvo kulture: Vatikan izneo korektne stavove povodom služenja katoličke mise u Novom Brdu

  Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas da je primilo odgovor predsedavajućeg u Papskom savetu za kulturu, kardinala Đanfranka Ravasija, u vezi sa služenjem katoličke mise na ostаcimа prаvoslаvne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu, u kom se izražava uveravanje da će "Sveta Stolica učiniti sve da se izbegnu bilo kakve napetosti koje mogu da načine štetu bogatoj hrišćanskoj tradiciji na Balkanu".

 • Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun Sa aerodroma Morava u Кraljevu kreću prve linije za Beč i Solun

  Sa međunarornog aerodroma Morava u Kraljevu od decembra će tri puta nedeljno avioni saobraćati na liniji do Beča, a isto toliko puta sedmično predviđeni su letovi od marta naredne godine na liniji do Soluna, saopštilo je danas Ministarstvo saobraćaja Srbije.

 • Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu Zaključci BSF: Potreban veći angažman EU na Zapadnom Balkanu

  Učesnici Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) pozvali su Evropsku uniju (EU) da poveća angažman na Zapadnom Balkanu i upozorili da njen kredibilitet može biti doveden u pitanje ako ne ispuni obećanja u procesu proširenja, jedan je od zaključaka danas završenog trodnevnog skupa.

 • CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa CRTA pozvala nadležne da pokrenu postupak protiv Igora Mirovića zbog zloupotrebe javnih resursa

  Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) pozvala je danas nadležno tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke protiv predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine Igora Mirovića koji je u izjavi televiziji N1 priznao da je počinio krivično delo zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

 • Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice Srpska lista: Predugo traje ćutanje međunarodne zajednice

  Srpska lista smatra da predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Кosovu.

 • U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave U šabačkim selima zajednička akcija meštana i gradske uprave

  Na teritoriji Šapca u toku su rekonstrukcija gradskih ulica i asfaltiranje seoskih puteva. U Pocerini, radovi su u punom jeku - u Nakučanima je asfaltirana Divič mala, put pored kojeg živi devetoro male dece koja će od sada lakše i brže stizati do škole udaljene tri i po kilometra, a u Zablaću dve male: Simića i Damnjanovića, čija je ukupna dužina više od dva kilometra.

 • Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande Gojković razgovarala s predsednicom parlamenta Ugande

  Predsednice skupština Srbije i Ugande, Maja Gojković i Rebeka Kadaga, ocenile su danas u Beogradu da saradnja dva parlamenta otvara novo poglavlje u odnosima Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

 • Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom Han razočaran zbog neotvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

  Komesar EU za proširenje Johanes Han izrazio je danas "izrazito razočarenje" što vođe EU nisu ispunile svoje obećanje da otvore pregovore o pridruživanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom na njihovom sastanku u Briselu i pozvao ih da razjasne svoj stav.

 • Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd Vesić sadio drveće na Ušću povodom 90. rođendana Zelenila Beograd

  Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić učestvovao je danas u akciji sadnje 90 sadnica crnog bora u parku Ušće u susret 90. rođendanu Zelenila-Beograd zajedno sa rukovodstvom i zaposlenima tog preduzeća, saopštilo je danas to javno komunalno preduzeće.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side