14.02.2018 | 12:49h ► 12:59h Beograd

Trivan: Do kraja juna nacrt pregovora za poglavlje 27 o životnoj sredini

Trivan: Do kraja juna nacrt pregovora za poglavlje 27 o životnoj sredini Foto: Beta / EXECUTIV
Do kraja juna Srbija će izraditi nacrt pregovaračke pozicije sa EU za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu, najavio je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"Nacrt pregovarčke pozicije biće gotov do kraja juna, a posle toga ćemo sa Evropskom komisijom razmatrati i raditi na usaglašavanju tog dokumenta", kazao je Trivan novinarima na skupu o pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje 27.

Naveo je da će se na tom usaglašavanju verovatno raditi nekoliko meseci ali da će Srbija biti spremna za otvaranje poglavlja čim bude predala nacrt pregovarake pozicije.

Trivan je stakao da se do sada sa otvaranjem poglavlja 27 nije žurilo jer se želi da zemlja bude u potpunosti spremna za to "najvažniji, najskuplje i najkompeksnije poglavlje".

Po njegovim rečima, neke zemlje koje su postale članoice EU plaćale su penale nekoliko godina kasnije zbog toga što temeljno nisu uradile pripremu.

Trenutno se, kako je rekao Trivan, završavaju procene stanja životne sredine u Srbiji u svim aspektima kao i koliko će tačno privredu i društvo koštati prilagođavanje standarima EU u oblasti životne sredine.

"Procenjeno je da bi Srbiji da životnu sredinu dovede u red po svetskim standardima bilo potrebno 15 milijardi evra u periodu od 30 godina i očekujemo da će polovinu od te sume EU biti sprmna da pod određenim uslovima da Srbiji", kazao je ministar i naveo da će se do kraja juna znati približniji iznos tih troškova.

Kako je dodao, na Srbiji je da ostatak novca sama obezbedi, ali kako nema dovoljno sredstava očekuje se da veliki deo novca za životnu sredinu bude iz inostranstva, iz privatnih izvora kroz projekte javno-privtnog partnerstva.

Na pitane koje su to oblasti u koje najviše novca treba uložiti on je kazao "nema oblasti u kojoj nemamo ozbiljan problem, ali nas to ne deprimira i suočili smo se sa tim".

Kao primer oblasti za koju većina građana smatra da za nju ne treba puno novca i da je tu stanje uređeno Trivan je naveo zaštićena prirodna dobra ali je istakao da ni tu nije najbolja situacija.

"Cilj je da do 2020. godine pod zaštitom bude 10 odsto prirodnih dobara, a EU smatra da treba da bude 20 odsto. I po tome se vidi da kasnimo i zbog toga ćemo raditi reviziju stepena zaštite prirodnih dobara, kako bi se videlo da li su neka dobra opravdano zaštićena", kazao je Trivan.

 

Trivan: Građani prijavili nekoliko desetina lokacija sa sumnjivim otpadom

Ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan rekao je danas da su građani prijavili nekoliko desetina lokacija za koje sumnjaju da se na njima nalazi opasan otpad.

Trivan je krajem decembra prošle godine, kada je u Obrenovcu na jednoj lokaciji pronađeno 25 tona nezakonito zakopanog opsnog otpada, pozvao građane da prijavljuju sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

"Trenutno poveravamo svaku prijavu i verovatno ima i onih koje se ne odnose na opasan otpad ali sam siguran da nema lažnih prijava", rekao je Trivan novinarima na skupu o pregovaračkoj poziciji za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu.

On je kazao da su prijavljene lokacije sa sumnjivim otpadom po čitavoj Srbiji i da se njegovo ministarstvo bavi svakom prijavom.

Trivan nije želeo da navodi gde su te lokacije i detalje istrage.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Udruženja: Od stava Ministarstva pravde zavisi dalje učešće u raspravi Udruženja: Od stava Ministarstva pravde zavisi dalje učešće u raspravi

  Predstavnici pojedinih strukovnih udruženja sudija i tužilaca i nevladinih organizacija poručili su danas da će do kraja nedelje odlučiti da li će nastaviti da učestvuju u javnim rasprava o radnom tekstu promena Ustava i naglasili da će njihova odluka zavistiti od stava Ministarstva pravde povodom nedavno održanog okruglog stola u novom Sadu.

 • Vučić traži mišljenje i predlog o Kosovu i od Brisela Vučić traži mišljenje i predlog o Kosovu i od Brisela

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražiće mišljenje iz Brisela o tome šta čelnici Evropske unije vide kao moguće kompromisno rešenje za rešavanje pitanje Kosova.

 • Tači i njegova kancelarija za medije suprotno o odlikovanjima Tači i njegova kancelarija za medije suprotno o odlikovanjima

  Predsednik Kosova Hašim Tači odbacio je kao netačne informacije koje je objavila njegova kancelarija za medije da je odlikovao više od 300 osoba predsedničkom medaljom povodom desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova.

 • Narodna stranka: Svi nezadovoljni da iskoriste pravo glasa 4. marta Narodna stranka: Svi nezadovoljni da iskoriste pravo glasa 4. marta

  Potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović izjavio je da je lista "Dragan Đilas - Beograd odlučuje. Ljudi pobeđuju" najjača opoziciona grupacija koja će postići dobar rezultat na izborima 4. marta i da će Beograd dobiti novu vlast ako svi nezadovoljni građani izađu na izbore i glasaju.

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Sutra oblačno, od nedelje mraz Sutra oblačno, od nedelje mraz

  Vreme u Srbiji sutra će biti oblačno, mestimično s padavinama, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Đilas: Uvredljivo objašnjenje RTS o funkcionerskoj kampanji Đilas: Uvredljivo objašnjenje RTS o funkcionerskoj kampanji

  Kandidat za gradonačelnika Beograda na predstojećim izborima Dragan Đilas ocenio je danas da je uvredljivo za građane Srbije kada Radio-televizija Srbije (RTS) na dokumentovanu kritiku opozicije da favorizuje vladajuće stranke kao kontraargument ponudi objašnjenje da se radi o funkcionerskoj kampanji, iako je i ona zakonom zabranjena.

 • MUP: Uhapšena četiri muškarca iz Srbije u Švajcarskoj MUP: Uhapšena četiri muškarca iz Srbije u Švajcarskoj

  Švajcarska policija uhapsila je u Luganu četiri osobe iz Srbije koje se sumnjiče da su pripremale razbojništva u zlatarama u tom gradu, saopštio je danas MUP Srbije.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw