14.02.2018 | 12:49h ► 12:59h Beograd

Trivan: Do kraja juna nacrt pregovora za poglavlje 27 o životnoj sredini

Trivan: Do kraja juna nacrt pregovora za poglavlje 27 o životnoj sredini Foto: Beta / EXECUTIV
Do kraja juna Srbija će izraditi nacrt pregovaračke pozicije sa EU za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu, najavio je danas ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

"Nacrt pregovarčke pozicije biće gotov do kraja juna, a posle toga ćemo sa Evropskom komisijom razmatrati i raditi na usaglašavanju tog dokumenta", kazao je Trivan novinarima na skupu o pripremi pregovaračke pozicije za poglavlje 27.

Naveo je da će se na tom usaglašavanju verovatno raditi nekoliko meseci ali da će Srbija biti spremna za otvaranje poglavlja čim bude predala nacrt pregovarake pozicije.

Trivan je stakao da se do sada sa otvaranjem poglavlja 27 nije žurilo jer se želi da zemlja bude u potpunosti spremna za to "najvažniji, najskuplje i najkompeksnije poglavlje".

Po njegovim rečima, neke zemlje koje su postale članoice EU plaćale su penale nekoliko godina kasnije zbog toga što temeljno nisu uradile pripremu.

Trenutno se, kako je rekao Trivan, završavaju procene stanja životne sredine u Srbiji u svim aspektima kao i koliko će tačno privredu i društvo koštati prilagođavanje standarima EU u oblasti životne sredine.

"Procenjeno je da bi Srbiji da životnu sredinu dovede u red po svetskim standardima bilo potrebno 15 milijardi evra u periodu od 30 godina i očekujemo da će polovinu od te sume EU biti sprmna da pod određenim uslovima da Srbiji", kazao je ministar i naveo da će se do kraja juna znati približniji iznos tih troškova.

Kako je dodao, na Srbiji je da ostatak novca sama obezbedi, ali kako nema dovoljno sredstava očekuje se da veliki deo novca za životnu sredinu bude iz inostranstva, iz privatnih izvora kroz projekte javno-privtnog partnerstva.

Na pitane koje su to oblasti u koje najviše novca treba uložiti on je kazao "nema oblasti u kojoj nemamo ozbiljan problem, ali nas to ne deprimira i suočili smo se sa tim".

Kao primer oblasti za koju većina građana smatra da za nju ne treba puno novca i da je tu stanje uređeno Trivan je naveo zaštićena prirodna dobra ali je istakao da ni tu nije najbolja situacija.

"Cilj je da do 2020. godine pod zaštitom bude 10 odsto prirodnih dobara, a EU smatra da treba da bude 20 odsto. I po tome se vidi da kasnimo i zbog toga ćemo raditi reviziju stepena zaštite prirodnih dobara, kako bi se videlo da li su neka dobra opravdano zaštićena", kazao je Trivan.

 

Trivan: Građani prijavili nekoliko desetina lokacija sa sumnjivim otpadom

Ministar za životnu sredinu Srbije Goran Trivan rekao je danas da su građani prijavili nekoliko desetina lokacija za koje sumnjaju da se na njima nalazi opasan otpad.

Trivan je krajem decembra prošle godine, kada je u Obrenovcu na jednoj lokaciji pronađeno 25 tona nezakonito zakopanog opsnog otpada, pozvao građane da prijavljuju sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

"Trenutno poveravamo svaku prijavu i verovatno ima i onih koje se ne odnose na opasan otpad ali sam siguran da nema lažnih prijava", rekao je Trivan novinarima na skupu o pregovaračkoj poziciji za poglavlje 27 koje se odnosi na životnu sredinu.

On je kazao da su prijavljene lokacije sa sumnjivim otpadom po čitavoj Srbiji i da se njegovo ministarstvo bavi svakom prijavom.

Trivan nije želeo da navodi gde su te lokacije i detalje istrage.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side