01.09.2018 Beograd

Tribina: Vlast sprema izdaju KiM, građani i crkva protiv

Tribina: Vlast sprema izdaju KiM, građani i crkva protiv Foto: PrtScn
Vlast i Srpska napredna stranka pripremaju izdaju Kosova i Metohije (KiM), ali to nije i ne sme da bude svršeni čin i građani će, uz Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) tome da se suprotstave, ocenili su danas učesnici tribine "Protiv izdaje - za Kosovo i Metohiju".

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković na tribini u sali beogradske opštine Stari grad ocenio je da je vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića "zagazila u izdaju" i da je prvi planirani korak korekcija granica.

"Zatim sledi priznanje nezavisnosti Kosova i ulazak (Kosova) u Ujedinjene nacije", rekao je Ković.

On je kazao da treba sačekati i "da se situacija u svetu menja", i pozdravio stav SPC koja se protivi podeli KiM, zatraživši poštovanje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Vučićev plan je korekcija granica - tri-četiri opštine plus Preševo. Onda sledi pravnoobavezujući sporazum, stolica u UN i to je priznanje nezavisnosti", naveo je Ković.

Nekadašnji ministar za KiM, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Slobodan Samardžić je izjavio da se od 2008. pa od 2012. godine KiM predaju "parče po parče", a da je sve ubrzano pre pet godina potpisivanjem Briselskog sporazuma.

On je ocenio da se vlast "previše ne plaši opozicije", ali da je plaši stav SPC povodom kosovskog pitanja.

"Moramo imati poverenje SPC koja ima poverenje naroda. Kada predsednik države koji je majstor prevare i hohštapleraja, shvati da je narod prepoznao to, najavljeni referendum mu neće uspeti", ocenio je Samardžić.

Bivši predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović rekao je da se Srbima na KiM preti da moraju da dođu na Vučićev miting 9. septembra i da se "strah uvukao u ljude na tim prostorima".

On je ocenio da je Vučić "ucenjen" i da ima zadatak da "preda Kosovo i Metohiju".

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić podsetio je da je Vučić položio predsedničku zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju i naveo da je Vučić tu zakletvu "pogazio".

"Predsednik koji pogazi svoju zakletvu prestaje da bude legitimni predsednik. Njega ce njegovi potomci pitati - da li si ti tata, da li si ti deda, onaj izrod, ona izdajica", kazao je Antonić.

Član pokreta "Otadžbina" Marko Jakšić pitao je gde se Vučiću žuri, ako se međunarodne političke okolnosti menjaju u korist Srbije.

"Žuri mu se jer su stigle ucene zbog kojih je i došao na vlast, i sad to mora da plati teritorijom južne srpske pokrajine", zaključio je Jakšić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 2.09.2018, 16:27h Jadni Sojan Novaković, istoričar...

    "Jadna je to nauka..."... - Već unapred znam: reći ćeš da sam NEČIJI "BOT". To je sad "moderno", to jest "INN". Nisam to: običan sam državljanin Republike Srbije, a - eto - s kim se kiti srpska univerzitetska nauka! Kiti se diletantima koji generacije studenata uče "istoriju" -- iz raznih "ciklusa narodne junačke poezije". To je kao dilentatizam, davno u XIX, ismejao Stojan Novaković, kome vi (iako "stvarate" u XXI veku!) niste -- ni do kolena!

  • 2.09.2018, 08:30h Jadna je to nauka... (2)

    "Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Ković na tribini u sali beogradske opštine Stari grad ocenio je da je vlast predsednika Srbije Aleksandra Vučića "zagazila u izdaju" i da je prvi planirani korak korekcija granica." ... - Ovo je zaista NEOPOJANO LUPETANJE (da uz imenicu stavim atribut iz vocabulara SPCrkve)!!! Pa, zaista ŠTA BISTE VI ŽELELI, valjda neki mali "oslobodilački" RATIĆ? Jadna je to nauka u kojoj vi imate zvanje profesora univerziteta! Jadna!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side