07.09.2016 Beograd

Tri problema sa kojima se suočavaju osobe sa dijabetesom

Tri problema sa kojima se suočavaju osobe sa dijabetesom Foto: Pixabay
U Srbiji ima više od 700.000 osoba sa dijabetesom, koje se susreću sa brojnim problemima a jedan od najvećih problema je nepostojanje inovativnih terapija za lečenje dijabetesa Tipa 2 koje se finansiraju sredstvima RFZO.

Potpredsednica Dijabetološkog saveza Srbije Stela Prgomelja, ukazala je na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu na težak položaj i ključne probleme sa kojima se suočavaju osobe sa dijabetesom u Srbiji.

"Tokom trajanja kampanje Siguran glas ukazali smo javnosti na tri goruća problema sa kojima se suočavaju, svakodnevno, osobe sa dijabetesom u našoj zemlji. To su nepostojanje inovativnih terapija za lečenje dijabetesa Tipa 2 koje se finansiraju sredstvima RFZO, nedovoljan broj tračica za merenje šećera u krvi i nedovoljan broj pedijatrijskih endokrinologa u zdravstvenim ustanovama u Srbiji", rekla je ona.

Ona je rekla da je cilj kampanje Siguran las bio da građani, lekari, država - svi zajedno urade makar malo kako bi svim ljudima koji se bore sa dijabetesom bilo malo lakše.

Sandra Stanković iz Klinike za dečje interne bolesti Kliničkog centra u Nišu rekla je da je posebno težak položaj dece obolele od dijabetesa i da u Srbiji ima malo pedijatrijskih endokrinologa kod nas.

Ona je ocenila da ohrabrujuće deluje, podatak da je Ministarstvo zdravlja u poslednje dve godine odobrilo oko 3.000 specijalizacija i užih specijalizacija i da je, uz saglasnost vladine Komisije, zaposleno više od 2.000 zdravstvenih radnika, od čega oko 1.000 lekara.

Dijabetološki savez Srbije predstavio je danas javnosti rezultate kampanje Siguran glas koja je u martu pokrenuta sa ciljem unapređnja zdravstvene nege osoba sa dijabetesom u našoj zemlji.

Pomoćnica ministra zdravlja za lekove i medicinska sredstva Dragana Vujičić podsetila je prisutne da je ove nedelje formirana posebna vladina Komisija čiji je jedan od prioriteta što skorije rešavanje problema uvođenja inovativnih lekova na listu lekova RFZO.

"Nove i savremene inovativne terapije bi svakako doprinele boljem položaju osoba sa dijabatesom, baš kao što se to očekuje i od izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji kao nacrt ovih dana ulazi u javnu raspravu i kojim su predviđene brojne izmene pre svega u interesu pacijenata", kazala je Dragana Vujičić.

Dijabetološki savez Srbije predstavio je danas javnosti rezultate kampanje u okviru koje je prikupio više od 3.000 potpisa podrške građana unapređenju zdravstvene nege osoba sa dijabetesom u Srbiji.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side