Deo SzS napustio sastanak o medijima na FPN-u, predlažu bojkot izbora
19.08.2019 | 10:15h ► 14:07h Beograd

Deo SzS napustio sastanak o medijima na FPN-u, predlažu bojkot izbora

Deo SzS napustio sastanak o medijima na FPN-u, predlažu bojkot izbora Foto: Beta/Miloš Miškov
Predstavnici pojedinih stranaka okupljenih u Savezu za Srbiju napustili su okrugli sto o izbornim u uslovima na FPN-u, čija je tema bila stanje u medijima.

 

 

Predstavnici Narodne stranke, Dveri i Nove stranke ocenili su da vlast nema nameru da ispuni zahteve opozicije o fer i poštenim izborima i da ne žele da oslobode medije, te će Dveri i Narodna stranka predložiti stranačkim organima da bojkotuju izbore. 

Na okruglom stolu su iz Saveza za Srbiju ostali Nebojša Zelenović i Zoran Lutovac jer su prema rečima lidera Dveri Boška Obradovića oni bili učesnici i na prethodnim okruglim stolovima na FPN, te da će Savez danas odlučivati o tome da li će učestvovati na budućim okruglim stolovima.

"Predstavnici vlasti tokom razgovora pokazali su da nemaju apolutno nikakvu želju da promene bilo šta po pitanju slobode medija i fer i poštenih izbora. Njima odgovara ovakvo stanje i nastoje i dalje da krše zakon i Ustav Srbije", rekao je novinarima potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

On je rekao da vlastima mediji služe kao njihova "toljaga" i dodao da su se predstavnici vlasti na sastanku rugali njihovim predlozima i da u takvom ambijentu ne mogu da vode dijalog.

Obradović je istakao da je "na ovu farsu bojkot jedini odgovor" i da će predložiti da naredni izbori za Dveri budu nepostojeći.

"Vlast nije spremna da apsolutno bilo šta promeni", istakao je Obradović.

On je kazao da je predložio da se potpiše zajednički dokument sa vlastima jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će prihvatiti sve zahteve opozicije, ali da su predstavnici vlasti to odbili i da je na njihovo ponašanje jedini mogući odgovor bojkot izbora.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je Goran Vesić, predstavnik Srpske napredne stranke, na okruglom stolu koristio uvredljive izraze za sve one koji nisu za Aleksandra Vučića.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Antonijević: Ne znam koliko mogu imati optimizma

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da današnji okrugli sto o izbornim uslovima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na kom su tema bili mediji, ne može nazvati konstruktivnim.

On je najavio da će sledeći sastanci biti 5. i 9. septembra kada i će teme biti birački spiskovi i prava birača.

Natredni sastanci će biti tek u septembru zbog predstojećih najavljenih poseta stranih zvaničnika Srbiji posle čega, kako je rekao, "možemo videti šta možemo dobiti od političke volje za funkcionisanje REM-a i RTS i RTV".

"Ne znam koliko bih mogao da imam optimizma, iscrpljujeće je na ovakav način razgovarati. Dali smo sve kapacitete i energiju da pred učesnike stavimo određena pitanja. Videćemo koliko smo u tome uspeli", rekao je Antonijević.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Antonijević je ranije danas, otvarajući okrugli sto na Fakultetu političkih nauka, rakao da su mediji jedno od najvažnijih pitanja u predizbornom vremenu.

On je na početku skupa obavestio učesnike da je stiglo pismo vlasnice Kanala 9 Maje Pavlović koja već danima štrajkuje glađu.

Antonijević je kazao da je skup u reprezentativnom sastavu i zahvalio medijima što su došli da ga isprate podsećajući da će drugi deo skupa nakon uvodnih izlaganja biti zatvoren za javnost.

Dekan FPN Dejan Simić rekao da su izbori jezgro političkog dešavanja i mera legitimitet i legaliteta nekog društva a da je jednak pristup medijima "jezgro jezgra".

Predstavnici novinskih udruženja koji su danas govorili na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka ukazali su na neravnopravan tretman medija na tržištu, porast pretnji prema novinarima i istakli da je situacija žalosna.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar predstavio je deset mera u oblasti medija koje bi mogle da se primene do predstojećih izbora na jesen od kojih šest može da se sprovede bez promene zakona.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Na FPN došli su iz Saveza za Srbiju (SzS) Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović, Boško Obradović, Miroslav Aleksić a iz Srpske napredne stranke Goran Vesić, Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić.

Na okruglom stolu su i predstavnici LDP, DSS, LSV, Pokreta slobodnih građana, kao i predstavnici NUNS-a, CRTA, Cesida i Transparentnosti Srbije.

Foto: Beta/Miloš Miškov

U najavi ovog okruglog stola stoji i da će u narednom periodu biti održana još dva sastanka, posvećena biračkim spiskovima i izbornoj administraciji, kao i biračkim pravima građana.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je ranije da je prihvatilo poziv da učestvuje na sastanku vlasti i opozicije posvećenom medijima, ali samo u prvom delu koji će biti javan, dok je UNS saopštio da ne može da prihvati poziv jer nije uvažen njihov zahtev da se svim zainteresovanim novinarima omogući da prate ceo tok sastanka.

Iz Saveza za Srbiju (SzS) juče su predložili organizatorima trećeg okruglog stola vlasti i opozicije da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument kojim bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama ekspertskog tima "Jedan od pet miliona".

SzS smatra organizovane okrugle stolove neobavezujućim bez konkretnih potpisanih dokumenata te ističe da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

"Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka", saopštili su iz SzS.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa ne učestvuje na okruglom stolu jer razgovori nisu javni u celosti.

autor: SA izvor: Beta/N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side