19.10.2018 Beograd

Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači

Tražioca azila iz Irana na silu izbacili iz kampa u Krnjači Foto: Beta, AP
Direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila (APC) Radoš Đurović izjavio je danas da su službenici Komesarijata za izbeglice i migracije nezakonito uskratili jednom migrantu iz Irana pristup prihvatnom centru u Krnjači kod Beograda kao i da su protiv njega koristili fizičku silu, a da lokalna policija nije želela da interveniše uz objašnjenje da nije nadležna.

U izjavi agenciji Beta, Đurović je rekao da se radi o muškarcu iz Irana, starom 48 godina, koji tvrdi da je progonjen zbog vere u svojoj zemlji i koji je u Srbiji, nakon dva neuspešna pokušaja uspeo da izrazi nameru da zatraži azil, nakon čega ga je policija uputila u prihvatni centar u Krnjaču, gde je trebalo da bude smešten.


Đurović je rekao da čoveku nije omogućeno da uđe u centar, a da su službenici Komesarijata čak koristili i fizičku silu da ga u tome spreče i iznesu napolje, tvrdeći da on na to nema pravo, uz navode da oni ne smeštaju takve ljude u kamp u dogovoru sa policijom.

Nakon toga migrant je odlučio da ostane ispred kampa u koji ga je uputila policija, u društvu pravnika Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila.

"Problem je u tome što po našem zakonu, ako se on tamo (u Krnjači) ne pojavi roku od 72 sata, on gubi pravo da podnese zahtev za azil", rekao je Đurović i dodao da je posebno iznenađenje predstavljalo ponašanje policije.

Prema njegovim rečima, policija iz Borče odbila je da izađe na teren na informaciju da je protiv Iranca primenjena sila a izvesni inspektor Spasić je tvrdio da policija nije nadležna za slučajeve u kojima silu primenjuju predstavnici Komesarijata za izbeglice, "jer su migranti u njihovoj nadležnosti".

"Naš pravnik je insistirao da policija spreči primenu sile i da osoblje komesarijata u Krnjači omogući čoveku da postupi po instrukciji policije i bude smešten u centar u Krnjači, na šta je policija uporno spuštala slušalicu. Tu ima ozbiljnih elemenata diskriminacije jer ne mogu da zamislim situaciju u kojoj neki domaći građanin prijavljuje upotrebu sile a da policije ne izađe na teren", rekao je on.

On je rekao da ne može da tvrdi da postoji neka koordinacija u aktivnostima Komesarijata prema migrantima i policije, ali da je očigledno da Komesarijat na neki način upravlja ponašanjem lokalne policije.

Đurović je naveo da je, naknadno, pravniku iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila koji je ostao uz tog čoveka iz policije javljeno je da on ponovo dođe kod njih, da je u pitanju greška, da on nije trebalo da dobije potvrdu za smeštaj u Krnjači već u kamp u Adaševcima, te da će mu oni izdati novu potvrdu.

Izbeglica iz Irana trenutno sedi pred kampom u Krnjači, s obzirom da je noć, da on nema novca ni mogućnosti da se prebaci u Adaševce i da traži da ga prime, jer mu je za taj kamp i izdata potvrda.
 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side