Transparentnost: I sada postoji mogućnost oduzimanja nelegalno stečene imovine
05.03.2019 Beograd

Transparentnost: I sada postoji mogućnost oduzimanja nelegalno stečene imovine

Transparentnost: I sada postoji mogućnost oduzimanja nelegalno stečene imovine
Nevladina organizacija Transparentnost Srbije saopštila je danas da je uz Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu trebalo da bude objavljeno i obrazloženje kako bi se videlo zbog čega predlagač smatra da ta materija treba da bude uređena kroz poseban zakon, a ne kroz eventualne dopune drugih propisa.

"Materija koju uređuje nacrt je u velikoj meri već sada uređena kroz odredbe nekoliko propisa... Sve vreme u zakonodavstvu postoji mogućnost oduzimanja imovine za koju se zna da je stečena vršenjem određenog krivičnog dela, privrednog prestupa ili prekršaja. Imajući sve to u vidu, nužan korak koji je trebalo da prethodi ne samo donošenju, već i početku pisanja novog zakona, je da se utvrdi u kojim situacijama postojeći zakonski mehanizmi nisu bili dovoljno dobri, odnosno da li je u pitanju slabost zakonskih odredaba ili odsustvo sredstava i volje da se ona primene", navodi se u saopštenju te organizacije.

Transparentnost je dodala da su se u nekoliko prilika u javnosti mogli čuti argumenti koji se odnose na nedovoljan broj zaposlenih u Poreskoj upravi koji su radili na sličnim poslovima, nedovoljnu ažurnost baza i povezanost sa drugim institucijama, što ne pruža dovoljno obrazloženja o izmeni ili donošenju pravnih normi.

"Obrazloženje je još potrebnije u pogledu mogućih nedoumica pravne prirode. Nacrt predviđa bitno drugačija pravila o utvrđivanju poreske osnovice, visini poreske stope i zastarelosti u odnosu na ona koja su do sada postojala, pri čemu za postupak utvrđivanja imovine i posebnog poreza odabran datum za koji se ne može utvrditi zašto je odabran. Naime, 1. januar 2007. nije u vezi sa odredbama postojećih poreskih propisa", navodi se.

Transparentnost je dodala da je taj zakon godinama izričito najavljivan kao antikorupcijski ali da on ne sadrži norme koje bi se posebno odnosile na osobe za koje bi se moglo pomisliti da mogu biti uključene u korupciju, odnosno na javne funkcionere i druge osobe angažovane na poslovima u javnom sektoru.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side