Toplana u Nišu predložila poskupljenje grejanja
12.10.2019 Niš

Toplana u Nišu predložila poskupljenje grejanja

Toplana u Nišu predložila poskupljenje grejanja Foto: pixabay.com
Nadzorni odbor niške "Gradske toplane" predložio je gradu kao osnivaču da varijabilni deo cene daljinskog grejanja poskupi sa sadašnjih 5,83 dinara na šest dinara po kilovat satu, a da fiksni deo cene umesto sadašnjih 21,18 dinara bude 23,46 dinara po kvadratu.

Direktor JKP "Gradska toplana" Predrag Milačić rekao je agenciji Beta da je poskupljenje varijabilnog dela cene zatraženo zbog rasta cene mazuta, a poskupljenje fiksnog dela zbog toga što je taj deo sada nerealno nizak.

"Cena gasa je u proteklom periodu mirovala, ali je od zadnje korekcije varijabilnog dela cena mazuta povećana za više od četiri dinara po kilogramu", izjavio je Milačić.

On je podsetio da je "Gradska toplana" prošle godine na zahtev Državne revizorske institucije retroaktivno primenila "korekcioni element" i pred početak grejne sezone fiksni deo cene snizila sa 27,06 na 21,18 dinara, što je bila nerealna cena.

"Mi smo uspeli da napravimo određene uštede i da fiksni deo cene umanjimo, tako da on sada nije kao pre dve godine 27,06 dinara po kvadratu već 23,46 dinara", kazao je Milačić.

Prema njegovim rečima Gradsko veće će najverovatnije odobriti povećanje varijabilnog dela cene, a odbaciti predlog za poskupljenje fiksnog dela.

"Grad će verovatno naći neki drugi način da nadoknadi toplani umanjeni prihod koji se očekuje zbog primene manje fiksne cene, a sa ciljem da grejanje što manje poskupi i da se ne utiče negativno na budžet građana", izjavio je Milačić.

On je dodao da ne postoji rok do kojeg Gradsko veće treba da odlučuje o predlogu Nadzornog odbora za poskupljenje grejanja, ali se očekuje da će to učiniti do kraja meseca.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side