Tončev: Srbija ne gleda blagonaklono na odliv mozgova u Nemačku
10.10.2018 Beograd

Tončev: Srbija ne gleda blagonaklono na odliv mozgova u Nemačku

Tončev: Srbija ne gleda blagonaklono na odliv mozgova u Nemačku Foto: Beta / MSP Srbije
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova izjavio je u Diseldorfu da Srbija ne gleda blagonaklono na veliki odliv stručnjaka koji se školuju u Srbiji a onda odlaze u zapadne države poput Nemačke, saopštilo je ministarstvo.

Tončev je juče u razgovoru s državnom sekretarkom za pitanja integracija u vladi nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije Serap Guler naveo da Srbija sebi ne može da priušti veliki odliv stručnjaka i izrazio "očekivanja da će Nemačka imati to u vidu u daljem kreiranju svojih politika u vođenju tržišta rada".

"Konstatovano je da Srbija želi intenzivnu saradnju sa SR Nemačkom ali da naša zemlja ne može blagonaklono da gleda na veliki odliv stručnjaka iz Srbije koji se školuju u našoj zemlji, a potom odlaze u zapadne države poput Nemačke ostavljajući svojevrsne rupe na tržištu rada u Srbiji", navedeno je u saopštenju.

Tončev je rekao da treba naći modalitete koji će omogućavati razmenu stručnjaka na tržištu rada ali i povratak dela njih u Srbiju gde će nastavljati rad "imajući u vidu da Srbija beleži ozbiljan privredni rast i da beleži ekspanziju u oblastima poput IT industrije i građevinarstva".

Državni sekretar je s Guler razgovarao i o srpskoj dijaspori u Nemačkoj. On je naveo da su srpski građani uspešno integrisani u nemačko društvo na zadovoljstvo obe države.

"Na sastanku je konstatovano i da je srpska dijaspora u SR Nemačkoj iz vizure resora unutrašnjih poslova izuzetno integrisana i da je stopa kriminaliteta kada se radi o srpskoj populaciji veoma niska i da je poslednjih godina pala sa četiri odsto na dva odsto, prema podacima pokrajinske policije", navodi se u saopštenju.

Tončev je zamolio Guler da se nađu modaliteti za dobijanje dodatnih i adekvatnijih prostorija za rad srpskih klubova kojih ima oko 20 u Severnoj Rajni Vestfaliji.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side