24.01.2018 Peking

Tomislav Nikolić i Ning Džiju razgovarali u Pekingu o realizaciji novih projekata

Tomislav Nikolić i Ning Džiju razgovarali u Pekingu o realizaciji novih projekata Foto: Medija centar
Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Pekingu sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ningom Đidžom o tekućim i realizaciji novih projekta.

Dvojica sagovornika izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dveju država u okviru inicijative "Pojas i put", a kao uspešnan primer konkretne saradnje u oblasti proizvodnje naveli su privatizaciju železare Smederevo, saopštio je Savet.

Potpredsednik kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ning Đidžu ocenio je da će realizacija projekta pruge Beograd-Budimpešta dati novi impuls inicijativi "16+1".

"Kina vrednuje saradnju koju ima sa Srbijom i Srbija je za nas na listi prioritetnih zemalja u okviru inicijative 'Pojas i put'. Komisija za reformu i razvoj nastaviće da implementira projekte koje lideri dveju država dogovore", rekao je kineski zvaničnik.

Tokom radne posete Pekingu pokrenuti su razgovori i o privatizaciji RTB Bora od strane kineske kompanije Zijin, navodi se u saopštenju.

Predsednik saveta Nikolić rekao je da je potrebno što skorije finalizovati dogovor o daljoj realizaciji radova na deonici pruge Beograd-Subotica, kao i kreditnih aranžmana sa kineskom Eksim bankom za obilaznicu Ostružnica-Bubanj potok i deonicu autoputa Preljina-Požega.

Kinesko-srpska saradnja ide uzlaznom putanjom u svim oblastima, za Srbiju su posebno ohrabrujući podaci o rastu našeg izvoza u Kinu, ocenio je Nikolić.

Sagovornicu su konstatovali i da bi, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, kineska strana pružila podršku razmatranju realizacije kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side