Tiodorović: Od petka nova pravila, obavezan nadzor građana koji se vraćaju u Srbiju
14.09.2020 Beograd

Tiodorović: Od petka nova pravila, obavezan nadzor građana koji se vraćaju u Srbiju

Tiodorović: Od petka nova pravila, obavezan nadzor građana koji se vraćaju u Srbiju Foto: prtscr
Član Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog Branislav Tiodorović, izjavio je danas da je odluka o uvođenju obaveznog nadzora za građane koji od petka u 18 časova ulaze u Srbiju uvedena zbog "velikog požara", kako je opisao epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Tiodorvić je za portal nova.rs rekao da će građanima koji dolaze iz zemalja sa porastom broja obolelih od koronavirusa biti uručivano obaveštenje prema kojem su obavezni da se u roku od 24 sata jave KOVID-ambulanti doma zdravlja kojem pripadaju.

Do petka će se u Srbiju ulaziti po ustaljenim procedurama, a od petka važe nova pravila. 

Epidemiolog je naveo da će inspekcijski organi na granicana dobijati spisak i pregled zemalja u kojima je povećan broj zaraženih. Po njegovoj proceni, na tom spisku bi trebalo da bude i Albanija, gde letuje veći broj građana Srbije.

"Svaki građanin će na granici, uz vraćen pasoš, dobiti i obaveštenje o tome da je obavezan da se javi u KOVID-ambulantu domu zdravlja kojem pripada. To nije onaj zdravstveni nadzor gde inspekcija izdaje nalog, pa rešenje, a onda se prati da li se neko toga drži. Domovi zdravlja će dobijati spiskove i policija će ih obaveštavati o tome", objasnio je Tiodorović.

Po prijavljivanju u KOVID-ambulantu, ako se utvrde tegobe, radiće se kompletan pregled povratnik iz inostranstva - krvna slika na osnovu koje se utvrđuju parametri, a ako postoji sumnja, biće urađen i snimak pluća.

"Na osnovu toga lekar odlučuje da li tu osobu pušta kući, uz sugestiju da bude u desetodnevnoj samoizolaciji, a ako je za bolnicu, šalje se uputom u bolnicu", objasnio je  Tiodorović.

Građani koji su zaposleni, dobiće potvrdu o boilovanju ako se utvrdi simptomatologija, bez obzira na to da li je lakša ili ozbiljnija. "Bez obzira da li ide kući u samoizolaciju ili na Infektivnu klinuku, on dobija bolovanje", rekao je epidemiolog.

Ipak, pošto se radi o slučaku da je "neko svojom voljom otišao na more", neće mu tokom bolovanja biti isplaćivano 100 odsto plate, kao u vreme vanrednog stanja, već 65 odsto.

Pošto Krizni štab odluke donosi u skladu sa epidemiološkim prilikama, "može da se desi da mi već sledeće nedelje kažemo da strani državljani ne mogu da uđu u Srbiju bez PCR testa", ukazao je Tiodorović.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side