Tepić: Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac nikada nije pušteno u rad
14.10.2020 Beograd

Tepić: Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac nikada nije pušteno u rad

Tepić: Postrojenje za odsumporavanje u TE Kostolac nikada nije pušteno u rad Foto: prtscr
Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepić izjavila je danas da je postrojenje za odsumporavanje u Termoelektrani Kostolac, izgrađeno pre tri godine, plaćeno sa 130,5 miliona dolara, ali da još nije pušteno u funkciju, što je, kako je navela, isključiva krivica direktora EPS-a Milorada Grčića.

Tepić je na konferenciji za novinare ispred TE Kostolac rekla da postrojenje za odsumporavanje još nema upotrebnu dozvolu, a da je jedino "pušteno u rad" da bi izvođač radova dokazao da su radovi završeni.

"Aktivirali su postrojenje da bi izvođači mogli da dokažu da su izveli radove, nikada postrojenje nije radilo i ne radi ni dan-danas", rekla je Tepić i dodala da je razlog za to "što ne mogu da se dogovore oko svojih kombinacija za nabavku ogromnih količina krečnjaka" koji su potrebni za proces odsumporavanja

Tepić je rekla da se uredno najavila za dolazak s novinarima, sa željom da obiđe blokove termoelektrana B1 i B2, da bi na licu mesta dokazala da postrojenje za odsumporavanje ne radi, ali da joj niko iz nadležne direkcije nije odgovorio.

"Znamo da lažete, znamo da trujete, znamo da je plaćeno, da je postrojenje izgrađeno, samo nećete da ga uključite jer niste obezbedili svoje partijske i bratijske kombinacije. Uključite postrojenje i ne ubijajte više ljude ni u Kostolcu, ni u Požarevcu, ni u Beogradu", kazala je Tepić i dodala da zbog zagađenja posledice "trpe svi kuda ide ruža vetrova"

Ona je najavila da će nastaviti sa svojim konferencijama za novinare sa lica mesta gde su najveći zagađivači, među kojima je sledeći termoelekrana u Obrenovcu.

Tepić je rekla da je TENT "deveti zagađivač u svetu, od 100 (na listi) i jedini takve vrste u Evrpi", a da je TE Kostolac među najvećim zagađivačima u Evropi.

Prema njenim rečima "42 meseca je rok od starta radova" da bude završeno postrojenje za odsumporavanje u TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu, a da ono nije ni do pola izgrađeno, zbog čega će sledeće nedelje održati konferenciju za novinare na licu mesta kako bi se videlo "ko laže a ko umire zbog ovako mizernog, neodgovornog i koruptivnog ponašanja".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side