Tanasković: Ozbiljan kapital pred Generalnu konferenciju
21.10.2015 Beograd

Tanasković: Ozbiljan kapital pred Generalnu konferenciju

Tanasković: Ozbiljan kapital pred Generalnu konferenciju Foto: Medija centar
Iako nepovoljno za nas, ovo glasanje je u suštini jedan ozbiljan kredit i kapital za Generalnu konferenciju Unesko, pošto je danas apsolutna većina clanova Izvršnog saveta - 58 država, pokazala da uopšte u celini nije za prijem Kosova u Unesko jer je "za" glasalo 27 država, ali je 28 ili bilo protiv ili se uzdržalo ili izašlo iz sale, izjavio je Darko Tanasković, ambasador Srbije pri Unesko.

U izjavi RTS, on je rekao da to govori da nema u suštini većine u Izvršnom savetu, a još manje može biti na Generanoj konfrenciji.

Prema njegovim rečima, tokom sednice je postojala prilična nervoza s obzirom na značaj ovog pitanja, veliku podeljenost članica Izvršnog saveta i interes svake članice da iskaže svoje mišljenje na najbolji način.

Tanaskvić je rekao da je došlo do proceduralnog problema, jer je ruska delegacija predložila da se odloži rasprava o ovoj temi međutim, ispostavilo se da je, prema tumačenju glavnog pravnog savetnika Unesko i predsedavajućeg, ona u tome zakasnila pa se o tome nije moglo raspravjati i posle duže pauze prešlo se na glasanje o abanskom predlogu. 

"Mislim da sve to pokazuje da nije reč ni o čemu jednostavnom, ni o čemu što će tako lako proći i sa čime se deo međuarodne zajednice u Unesko može lako saglasiti", rekao je Tansković.

On je rekao da može zvučati paradoksalno, ali da s obzirom na sve okolnosti, možmo biti zadovojni ishodom, budući da su ukupno i glasanje i atmosfera pokazali da će na glasanju na Generalnoj konferenciji bilti mnogo teže ostvariti dvotrećinsku većinu kako bi taj prdlog dobio sagalasnost Generalne konferencije i kako bi Kosovo bilo primljeno u Unesko.

Na pitanje da prokomentariše iznenađujeće glasanje pojedinih zemalja, Tanasković je rekao da sa susednim držama imamo najmanje sreće, ali da je postojala pretpostavka da će Južna Koreja i Japan biti uzdržani, iako su priznali Kosovo, zbog odlične saradnje u okviru Uneska i uopšte odlične diplomatske saradnje.

"Primer Papue Nove Gvineje je veoma zanimljiv, ona je jedna od država koje su, na naše malo iznenađenje, čak sponozisale ovaj predlog Albanije, međutim danas, ne samo da su se uzdržali, već su čak i izjavili da povlače svoj potpis ispod predloga Albanije za stavljanje tačke na dnevni red i to je dokaz da treba sa svima razgiovarati, svakoga uvažavati, obajšnjavati naše razloge i nastaviti na takav način sve do Generalene konferencije", rekao je amasador Srbije pri Unesko.

autor: AP izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side