03.12.2017 Beograd

Tanasković: Opada entuzijazam za promovisanje nezavisnosti Kosova

Tanasković: Opada entuzijazam za promovisanje nezavisnosti Kosova Foto: Medija centar
Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da kod pojedinih država opada entuzijazam za aktivno promovisanje nezavisnosti Kosova i da se u muslimanskim zemljama razume da nema osnova za solidarnošću u vezi sa statusom Kosova.

"U muslimanskim zemljama sve se bolje razume da u vezi sa statusom Kosova nema nikakve osnove za ispoljavanje islamske solidarnosti, jer nije reč o teritoriji na kojoj su islam i muslimani na bilo koji način ugroženi, već su sasvim suprotno, u velikoj većini muslimanski Albanci narušili državani suverenitet i teritorijalni integritet Srbije", rekao je Tanasković za "Večernje novsti" od nedelje.

On je pohvalio ofanzivu Srbije kada je u pitanju sprečavanje članstva Kosova u Unesko, ali je istakao da taj diplomatski uspeh ne bi trebalo "trijumfalistički veličati kao pobedu", jer je slučaj Madagaskara upozorenje da Srbija "mora ostati stalno budna".

Upitan da li vidi u budućnosti Kosovo kao članicu neke od međunarodnih organizacija, Tanasković je odgovorio da Prištini po tom pitanju "ne cvetaju ruže".

"Ako ne bude nekakvih velikih preokreta, mislim da bar kratkoročno, pa i srednjoročno, pokušajima Kosova da se domogne članstva u međunarodnim organizacijama, pogotovo onima iz sistema UN, što je jedan od prioriteta Prištine i njenih pokrovitelja, ne cvetaju ruže", rekao je on.

Tanasković je kazao i da očekuje da će srpsko kolo "moravac", biti upisano na listu svetske nematerijalne baštine do kraja godne.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.12.2017, 13:41h NAROD je VAŽNIJI od svake TERITORIJE (1)

    Nadam se da svi mudri i obrazovani Srbi znaju da je NAROD važniji od bilo koje TERITORIJE ili ideologije ! Zato Srbija ne sme formalno priznati samostalnost Kosova (skoro sve drugo prećutno može), međutim i formalno i suštinski država Srbija NE SME nikada odustati od Srba na : KiM, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Hrvatskoj, Makedoniji,...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side