Tadić: Srbija nije dobila datum, javnosti se plasira zabluda
29.06.2013 Beograd

Tadić: Srbija nije dobila datum, javnosti se plasira zabluda

Tadić: Srbija nije dobila datum, javnosti se plasira zabluda
Bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić kaže da Srbija nije dobila datum za početak pregovora sa EU i da se javnosti plasira zabluda da će EU bezuslovno otvoriti pregovore sa Srbijom, što je apsolutno netačno.

Tadić je u pisanoj izjavi naveo da Vlada Srbije medijski slavi dobijanje nepostojećeg datuma i dodao da će u decembru uslediti još jedna provera primene postignutih sporazuma o Kosovu, kao što je to jasno rekla nemačka kancelarka Angela Merkel nakon jučerašnje odluke.

Zbog toga je izuzetno značajno da Vlada Srbije sa punom ozbiljnošću prione na posao kako bismo konačno započeli pregovore o budućem članstvu u EU i učinili proces evrointegracija nepovratnim i uspešnim, naveo je Tadić.

"Nažalost, još nije vreme za slavlje i moglo bi biti pogubno za evropsku budućnost Srbije da se vraća u vreme slavljenja zabluda o pobedama koje su u prošlosti kreirali i ljudi koji su danas na vlasti. Mnogo je korisnije da Vlada prione na posao da bi u decembru zaista dobili datum za početak pregovora", naveo je Tadić.

On je istakao da ima obavezu i odgovornost da iznese ne samo svoj stav o tome u kakvoj se poziciji nalazi Srbija, kao i očigledne činjenice o jučerašnjoj odluci Evropski savet, nego i da objasni premijeru Ivici Dačiću zbog čega ovu odluku ne bi slavio mesec dana.

"Pre svega, smatram da je jučerašnja odluka Evropskog saveta veoma značajna za Srbiju i njene građane jer predstavlja ne samo pozitivnu ocenu onoga što je Srbija od 5. oktobra 2000. godine do sada ostvarila na putu ka članstvu u EU, već i zato što ta odluka sadrži smernice kojih bi svaka Vlada trebalo da se drži u budućnosti", naveo je Tadić.

Dodao je da bi Vlada pritom morala da učini ogroman napor da se u budućim zaključcima Evropskog saveta ne nađu izuzetno teški uslovi nemačkog Bundestaga.

"Dakle, iako je odluka Evropskog saveta veoma začajna i ojačava evropsku perspektivu naše zemlje, Srbija nažalost juče nije dobila datum za početak pregovora. Javnosti se takođe, potpuno nepotrebno medijski plasira zabluda o tome kako će EU otvoriti pregovore sa Srbijom bezuslovno, što je, naglašavam, apsolutno netačno", naveo je Tadić.

Tadić je, podovom jučerašnje Dačićeve izjave da bi Tadić odluku EU slavio mesec dana, naveo će dobijanje datuma svakako proslaviti, tek onda kada on stvarno bude određen.

"Ne bi ga trebalo slaviti mesec dana, kao što kaže Dačić, već bi trebalo odmah prionuti na rad kao što je, da podsetim i učinjeno nakon dobijanja statusa kandidata kada su odmah formirani timovi za pregovore sa EU", dodao je Tadić.

On ej naveo da je Srbija, međutim, dobila status kandidata kao rezultat ispunjenih uslova, ali se ni tokom ispunjavanja tih uslova, nije odrekla legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji.

"S obzirom na to da smo uspeli da ispunimo uslove i dobijemo status kandidata ne ugrožavajući nacionalne interese kojima smo se uvek vodili, imali smo razloga za slavlje", naveo je bivši predsednik Srbije.

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar (5) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 30.06.2013, 14:42h Padre (2)

  Ma, kao da smo mi glupi, pa neznamo!

 • 30.06.2013, 06:00h Miloš (2)

  Boris Tadić je u pravu ali po meni je jako dobro što smo uopšte stigli dovde. Borisova zasluga je u tome ne merljiva :)

 • 30.06.2013, 00:25h re (2)

  ispricao je svoju pricu davno rekao je na kraju vidimo se u nekom novom filmu valjda sa boljom rezijom

 • 29.06.2013, 20:42h mia (5)

  mene! a ti pricaj u svoje ima.

 • 29.06.2013, 19:58h ljubica (2)

  Koga jos interesuje sta ima bivsi ovoga i bivsi onoga da kaze?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side