22.07.2018 Beograd

Tadić: I od mene su veliki tražili da priznam nezavisnost i da zato optužim bivšu vlast

Tadić: I od mene su veliki tražili da priznam nezavisnost i da zato optužim bivšu vlast Foto: Medija centar
Bivši predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje da su mu patološke laži i borba protiv političkih protivnika iznad interesa Srbije i dodao da Vučić iznosi laži kako bi opravdao svoju kosovsku politiku koja sve vreme direktno vodi ka predaji svih naših interesa na Kosovu.

"I od mene su lideri velikih sila koje su podržavale nezavisnost Kosova uvek tražili da tu nezavisnost prihvatim kao svršen čin i da optužim bivšu vlast za takav ishod. To nikada nisam uradio, ne samo zato što bi to bilo nečasno i nedržavničko ponašanje, već i jer mi je cilj bio da se borim za interese Srbije, a ne za međunarodni aplauz ili ostanak na vlasti po svaku cenu", rekao je Tadić.

Bivši predsednik je dodao da je zato odbio i zahtev nemačke kancelarke Angele Merkel za ukidanjem srpskih institucija na severu Kosova, što je Vučić sve prihvatio i uz to se hvali kako ;ga nemačka kancelarka prima po nekoliko puta godišnje.

"Svakako ga ne prima zbog njegove genijalnosti, oštroumnosti ili mirotvorstva, jer ne poseduje nijednu od tih osobina, budući da je agresivni i patološki lažov. Prima ga jer pristaje na sve njene zahteve, a Vučić se još time i hvali, nazivajući svoju servilnost promenjenom slikom Srbije u svetu", naveo je Vučić.

Tadić je dodao da bi Vučić kada se već toliko hvali ocenama na pravnom fakultetu, trebalo da zna kao i svaki student prava da savetodavno neobavezujuće mišljenje Međunarodnog suda pravde ne može biti "vosak na koverti nezavisnosti", pogotovo što je Međunarodni sud pravde izbegao da odgovori na postavljeno pitanje.

Tadić je naveo da zato pita Vučiće ako već smatra da je to mišljenje "vosak na nezavisnosti" kako to da postoje zemlje koje i nakon tog mišljenja nisu priznale nezavisnost Kosova.

"To znači da za Rusiju to nije bilo 'zakucavanje nezavisnosti' a za predsednika Srbije jeste, što samo može da znači da danas više štite interese Srbije na Kosovu zemlje koje nisu priznale njegovu nezavisnost, nego Aleksandar Vučić kao njen predsednik", dodao je

Bivši predsednik je ocenio da je Vučić umesto odgovora na pitanja koja mu je javno postavio nastavio da iznosi laži, sada se i otvoreno pridružujući Tačiju i Haradinaju u napadu na elementarne interese Srbije na Kosovu.Tadič je dodao da ponovo pita Vučića, kako danas može da naziva kretenima i idiotima one koji su postavili pitanje Međunarodnom sudu pravde i da to označava kao ”zakucavanje kosovske nezavisnosti”, kada je i on to podržao kao tadašnja opozicija?

Upitao je i to kakvu sliku Srbije šalje predsednik koji ne pokazuje elementarnu pristojnost.

"Danas na mestu predsednika države imamo ili patološkog lažova ili potpunog amatera koji smatra da od formulacije pitanja zavisi odnos velikih sila prema Kosovu. Ne zna se šta je gore od te dve opcije, a treće nema", rekao je Tadić i upitao Vučića da kaže kako bi formulisao pitanje pred Međunarodnim sudom pravde i da navede u čemu je tadašnja vlast pogrešila.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side