11.05.2017 Beograd

Tadić: Hitno smeniti Dačića zbog pogibije srpskog ambasadora u Libiji

Tadić: Hitno smeniti Dačića zbog pogibije srpskog ambasadora u Libiji Foto: Medija centar
Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić zatražio je danas smenu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića zbog kako je naveo, "direktne odgovornosti za pogibiju ambasadora Srbije u Libiji Olivera Potežice".

Tadić je u saopštenju ocenio da je "apsolutno neophodno" da Dačić bude odmah smenjen "jer je zbog neadekvatnog reagovanja na enormne rizike, direktno odgovoran za otmice i tragične pogibije naših diplomata".

"Još u februaru prošle godine, nakon ubistva službenika naše ambasade Slađane Stanković i Jovice Stepić, tražio sam smenu ministra Dačića, jer da je ambasada zatvorena odgovorno na vreme ne bi ni došlo do tog tragičnog događaja. Jedini odgovor na to bila je zloupotreba tih tragedija u svrhu dnevnopolitičkih obračuna, a niti je do sada smenjen Dačić, niti je zatvorena naša ambasada u Libiji, zbog čega je izgubljen još jedan ljudski život", kazao je Tadić.

Bivši predsednik Srbije je naveo i da srpske diplomate nisu povučene iz Libije tokom nemira 2012. godine "jer je tada ambasada imala ključnu ulogu u zaštiti naših građana u Libiji i njihovom bezbednom izlasku iz zemlje".

"Nakon što je operacija izvlačenja naših građana uspešno završena, od 2012. godine nije postojao nijedan opravdan razlog da se ne zatvori ambasada. Umesto da za sopstvene greške optužuju bivšu vlast, kao i uvek, premijer Vučić i ministar Dačić duguju javnosti i porodicama poginulih odgovor na pitanje zašto ambasada nije zatvorena nakon 2012. godine i zašto to nije učinjeno čak ni nakon pogibije dvoje službenika ambasade 2015. godine", naveo je lider SDS-a.

Tadić je dodao da će premijer Aleksandar Vučić preuzeti na sebe "direktnu odgovornost za pogibije naših diplomata" ukoliko odmah ne smeni Dačića sa funkcije ministra spoljnih poslova.

"A ako naše diplomate ne budu odmah povučene iz Libije, onda preuzima odgovornost i za sve buduće rizike kojima će biti izloženi oni koji su do sada uspeli da prežive neodgovornost ove vlade. Vučić je još u februaru prošle godine javno obećao da će predložiti zatvaranje ambasade Srbije u Tripoliju. Građani Srbije već pet godina plaćaju lažna obećanja ove vlasti, ali ovaj put je takvo obećanje plaćeno i ljudskim životom", kazao je Tadić.

Ambasador Srbije u Libiji Oliver Potežica preminuo je juče od posledica teške saobraćajne nesreće koju je pre nekoliko dana doživeo u Tunisu. Prema navodima Ministarstva spoljnih poslova, Potežica je bio na odobrenom službenom putu ‎za Tunis, neophodnom za funkcionisanje ambasade Srbije u Tripoliju.

Kao ambasador u Libiji, Potežica je 2015. doživeo napad na kolonu vozila u kojoj se nalazio. Tada je oteto dvoje službenika ambasade Srbije u Tripoliju, Slađana Stanković i Jovica Stepić koji su poginuli u februaru prošle godine kako se pretpostavlja u američkom bombardovanju grada Sabrata.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side