17.02.2018 | 21:35h ► 22:45h Priština

Tači: Ubistvo Ivanovića nema etničku pozadinu

Tači: Ubistvo Ivanovića nema etničku pozadinu Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je danas da nema indicija da ubistvo Olivera Ivanovića ima etničku pozadinu već da se pre radi o mafijaškim motivima.

"Istraga se nastavlja i za sada nema indicija da je u pitanju etnički motiivisan slučaj. Prvi podaci ukazuju na kriminalne, mafijaške motive", izjavio je Tači u intervjuu za televiziju N1.

Moguće je, naveo je Tači, da postoje "kriminalne strukture povezane s određenim političkim krugovima".

On je ponovio da će "istina izaći na videlo iako će to nekog boleti".

Prema njegovim rečima, Kosovu je u interesu da se sazna istina u tom slučaju i da pozdravlja sve informacije koje dobije od Srbije.

"Kosovo nema šta da sakrije, to je u interesu otkrivanja istine. Pozdravljamo svaku pomoć i informacije pružene od strane Srbije. Ali i Beograd ne treba da se brine ili strahuje otkrivanju istine o ubistvu Ivanovića", naveo je Tači.

Tači je rekao da od ubistva Ivanovića nije bilo incidenata na Kosovu jer institucije rade na tom slučaju i njim dobro upravljaju.

"Možete zamisliti da se slučaj Olivera Ivanovića desio tri ili pet godina ranije - situacija u pogledu međuetničkih odnosa Albanaca i Srba bi eksplodirala. Iako se taj zločinački akt desio, dok kosovske institucije naporno rade na rešavanju slučaja, nijedan incident se nije desio, jer smo dobro upravljali datim okolnostima", rekao je Tači.

 

Tači: Nezavisnost Kosova je nepovratan proces

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je nezavisnost Kosova nepovratan proces i da ove godine očekuje, kako je istakao, istorijski sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer je to uslov za evropsku budućnost obe strane.

"Nadam se i verujem da će 2018. biti godina istorijskog sporazuma Kosova i Srbije kao dve nezavisne i suverene države. Sporazuma koji će dovesti do potpune normalizacije odnosa, a ujedno i pomirenja naših naroda", kazao je Tači za televiziju N1.

On je u intervjuu emitovanom povodom 10 godina od proglašenja takozvane nezavisnosti Kosova, naglasio da mir između Beograda i Prištine znači mir za Zapadni Balkan i ocenio da u tom procesu EU mora da preuzme aktivnu ulogu uz podršku SAD.

"Mislim da je i pravi trenutak za vođstvo obe zemlje da dođe do sporazuma koji je nedostajao tokom 100 godina i koji će otvoriti perspektivu za buduće generacije", rekao je Tači.

Naveo je da uzajamno priznanje zavisi od volje obe strane i da bi trebalo da postoji visoka državna i istorijska odgovornost i okrenutost budućnosti.

"Priština je spremna, ali jedno je sigurno - ni Srbija ni Kosovo nemaju evropsku budućnost bez zajedničkog dogovora i bez uzajamnog proznanja. Srbiji neće biti dozvoljeno da se pridruži evropskoj porodici bez priznanja Kosova, jer ni EU nije zainteresovana za stavarnje dugog Kipra na evropskom području", smatra Tači.

On je naglasio i da će trenutak razgovora o demarkaciji između Kosova i Srbije brzo doći i kako je ocenio, to će biti "faktički oblik priznavanja nezavisnosti".

Tači je zapitao i sa kojom teritorijom i kojim stanovništvom će Srbija ući u EU.

"Sa Kosovom kao delom njene teritorije ne, nikad. Sa stanovništvom Kosova kao delom Srbije - nikada", kazao je predsednik Kosova.

Istakao je da izgradnja države Kosovo "nije trka i nije usmerena protiv Srbije", navodeći da bi Beograd ne bi trebalo da se bavi Kosovom, jer je to kako je dodao, samo gubljenje energije, imajući u vidu da je nezavisnost Kosova nepovratan proces.

Naveo je da se Kosovo tokom 10 godina nezavisnosti konsolidovalo i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, da ga je priznalo 115 zemalja i da je član oko 200 međunarodnih organizacija.

"Svestan sam izazova koji imamo u pogledu konsolidacije međunarodnog subjektiviteta Kosova, ali ubeđen sam da će Kosovo biti deo Ujedinjenih nacija, Uneska, Interpola i svih međunarodnih mehanizama", rekao je Tači, navodeći da to uključuje i pristupanje EU i NATO.

Prema njegovim rečima Kosovo je uspešno prošlo međunarodni nadzor nezavisnosti.

Tači je dodao da je Kosovo pozdravilo stategiju koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio u vezi sa proširenjem EU na države Zapadnog Balkana.

"Očekivali smo veću jasnoću, ali ima vremena da se ova stategija dopuni i ispravi. Moramo ispuniti naše obaveze. Uskoro ćemo izglasati demarkaciju sa Crnom Gorom u Skupštini Kosova. Kosovo će imati liberalizaciju viznog režima, kao i siguran evropski put", rekao je Tači.

 

Tači žali zbog nejedinstva EU oko Kosova

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je desetogodišnja istorija Kosova "priča o uspehu", ali i da žali zbog nejedinstva u Evropskoj uniji u vezi kandidature Kosova za članstvo.

Tači je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao da Kosovo "još nije član UN a da je njegov put ka EU previše komplikovan".

"Kosovo je najproevropskija, najproameričkija i najprozapadna zemlja na Balkanu. Ponosni smo na tu činjenicu", izjavio je Tači.

Pet od 28 članica EU nije priznalo nezavisnost Kosova, a Tači je rekao da je ubeđen da bi Kosovo "bilo održivije i stabilnije kad bi EU bila jedinstvena oko njega".

 

Tači: Želimo da ove godine okončamo dijalog sa Srbijom

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Minhenu da Kosovo želi da se uspešno okonča dijalog sa Srbijom sporazumom koji je zakonski obavezujući, što će biti izuzetno dostignuće za Kosovo i Srbiju, za čitav region i za celu Evropu.

"U tom kontekstu, Kosovo je posvećeno tome da dovrši dijalog sa Srbijom kako bi sporazum postao zakonski obavezujući, kao dve susedne države koje će ući u neviđeni period u našoj zajedničkoj istoriji, dobrog susedstva, pomirenja, a što da ne - i prijateljstva u zajedničkoj evropskoj budućnosti. Mi nemamo vremena za gubljenje, ni mi, ni Srbija", izjavio je Tači u Minhenu na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti.

On je rekao da je Kosovo spremno da načini poslednji korak u tom pravcu, jer zna da će taj veliki sporazum biti vrhovna garancija za trijumf mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.

"Štaviše, ovaj sporazum će biti najviši evropski akt u regionu godinama zaredom, ako ne i duže. Nadam se da će se u Briselu shvatiti, kao nikada ranije, koliko je bitno postizanje ovog sporazuma, i kakav uticaj će on imati na finalizaciju političke i geografske karte EU, uz obuhvatanje i šest država Zapadnog Balkana", kazao je kosovski predsednik.

On je istakao da je državu Kosovo priznalo 115 država, ali da priča o Kosovu nije zaokružena, jer Kosovo još nije postalo članica Ujedinjenih nacija, dok je "putovanje Kosova prema Evropi postalo vema komplikovano".

"Ali, građani Kosova znaju šta žele, i mi kao politički rukovodioci nemamo nikakvu sumnju o tome koji treba da bude naš pravac kao države. Kosovo je najviše proevropska država, najviše proamerička država i najviše prozapadnjačka država na Balkanu. Mi smo ponosni na ovu činjenicu", kazao je Tači.

On je ocenio da se Kosovo poslednjih deset godina suočavalo sa ogromnim posledicama zbog nedostatka jedinstva EU što se tiče kosovske države.

Od 28 država članica EU, 23 države su priznale nezavisnost Kosova, ali pet država nije.

"Da postoji jedinstvo EU o Kosovu, da je EU jednoglasno govorila o Kosovu, ubeđen sam da bi kosovska država bila najstabilnija država. Takođe sam siguran da bi u tom slučaju mi normalizovali u potpunosti odnose sa Srbijom, što bi bilo u korist Kosova, Srbije i celog regiona", kazao je kosovski predsednik.

Tači je rekao da je ubeđen da jedinstvom EU u vezi sa Kosovom, većom odlučnošću da integriše preostalih šest država Zapadnog Balkana u EU, ne bi se sada bavili temom koja povezuje zaostatke u procesu proširenja EU sa evidentnim napretkom ruskog faktora u ovom delu Evrope.

 

Trojica odlikovanih odbili odlikovanja Hašima Tačija

Bivši predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići, poslanik iz pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi i prištinski publicista Veton Suroi odbili su odlikovanja koja im je povodom desete godišnjice nezavisnosti Kosova dodelio kosovski predsednik Hašim Tači.

Tači je povodom desete godišnjice kosovske nezavisnosti ukazom odlikovao predsedničkom medaljom nekoliko stotina ličnosti i organizacija sa Kosova i iz inostranstva.

Među odlikovanima su dosadašnji predsednici Kosova i Albanije, premijeri obe zemlje, poslanici skupštine Kosova koji su proglasili nezavisnost, učesnici pregovora u Rambujeu, medijske kompanije, novinari, javni i kulturni radnici i druge ličnosti.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side