11.10.2017 | 15:10h ► 15:15h Priština

Tači traži da albanske pasoše za građane Kosova, Meta: To nije rešenje

Tači traži da albanske pasoše za građane Kosova, Meta: To nije rešenje Foto: prtscr ytb
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je u Prištini od predsednika Albanije Iljira Meta zatražio da se pitanje izolacije građana Kosova uspostavljeno zbog blokade procesa liberalizacije viza reši tako da Albanija dodeli albansko državljanstvo građanima Kosova, na šta je Meta rekao da to nije rešenje.

"Evropska unija je dovela Kosovo u položaj klasične izolacije, posebno po pitanju liberalizacije viza", kazao je Tači na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Albanije Iljirom Metom koji danas boravi na Kosovu.

Meta je na to odgovorio kako "nije rešenje da se primi albansko državljanstvo", već je rešenje da se prevaziđe problem izolacije Kosova.

"Izražavamo neophodnost okončanja izolacije, da ne kažem diskriminacije, građana Kosova", rekao je Meta ocenjujući nepravednim uslovom za liberalizaciju viza ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Tokom današnjeg boravka na Kosovu, albanski predsednik je dočekan sa najvišim državnim počastima, uz počasnu jedinicu garde Bezbednosnih snaga Kosova.

Kosovski predsednik je Metu odlikovao Ordenom nezavisnosti za doprinos i angažovanje albanskog predsednika za slobodu i nezavisnost Kosova.

Meta će se tokom dana sastati sa predsednikom kosovskog parlamenta Kadrijem Veseljijem, premijerom Ramušom Haradinajem i šefom kosovske diplomatije Bedžetom Pacolijem.

 

Tači i Meta potpisali izjavu o strateškoj saradnji

Predsednici Kosova i Albanije, Hašim Tači i Iljir Meta, danas su u Prištini potpisali izjavu o bratskim odnosima i strateškom partnerstvu za uspostavljanje trajnog mira, stabilnosti i blagostanja na Kosovu i Albaniji, kao i u regionu.

U zajedničkoj izjavi navodi se da su se Tači i Meta dogovorili da podrže napore dve vlada za razvoj demokratije, pravne države, tržišne ekonomije i društvene kohezije sa zajedničkim ciljem što bržeg postizanja evropskih standarda.

Tači i Meta su u izjavi naveli da je cilj i završetak dijaloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine s ciljem da Srbija prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu.

"Da ponovo potvrde međusobnu volju za povećanjem i produbljivanjem bratske i strateške saradnje i sa međunarodnim partnerima, da izraze zahvalnost zemljama prijateljima na izvanrednoj podršci koju su godinama davale, podršci koja je i dalje neophodna i u budućnosti, da pozdrave ponovno angažovanje EU na Zapadnom Balkanu putem Berlinskog procesa", navodi se u izjavi.

Kosovo i Albanija potvrđuju iskrenu volju za otvorenom i efikasnom saradnjom sa svim zemljama u regionu, u korist građana i integracija, navodi se u izjavi.

"Odlučno odbijamo svaku drugu alternativu koja je u suprotnosti sa strateškim projektima evropskih i evroatlantskih integracija koje podstiču na koordinisano delovanje, fokusirajući se na simetrično ubrzavanje procesa integracija svih zemalja u regionu koje žele da se učlane u EU i NATO", naveli su Tači i Meta.

U izjavi se dodaje da će se Priština i Tirana založiti za sastavljanje strateškog dokumenta o punopravnom učlanjenju Kosova u EU i NATO, što bržu liberalizaciju viza između Evropske unije i Kosova, kao i o angažovanju Kosova za sporazumno rešenje pitanja u vezi sa sporazumom o demarkaciji granice s Crnom Gorom.

"Nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa država Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažovanje EU i uz direktno učestvovanje SAD, s ciljem da Srbija konačno prizna Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu, u procesu koji će imati pozitivan efekat za ceo region", navodi se u izjavi Tačija i Mete.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.10.2017, 22:40h Pa? Gde je tu problem?

    "ači traži da albanske pasoše za građane Kosova,..." ,,, Pa? Gde je tu problem? SRBIJA se saglasila sa MAĐARSKOM da svi Mađari u Vojvodini mogu dobiti MAĐARSKI PASOŠ...

Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side