14.03.2017 Priština

Tači: Transformacija BSK neophodan korak i suvereno pravo Kosova

Tači: Transformacija BSK neophodan korak i suvereno pravo Kosova Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu naveo je da je transformacija Bezbednosne snage Kosova (BSK) neophodan korak i suvereno pravo Kosova za stvaranje odbrambene snage koja će štititi teritorijalni integritet i doprineti miru i sigurnosti u regionu.

U pismu čiji sadržaj objavljuju prištinski mediji Tači je naveo da kao predsednik Kosova i vrhovni komandant BSK oseća potrebu da predoči sve potrebne zakonske i političke argumente u korist procesa transformacije, kako bi se izbeglo bilo kakvo nerazumevanje NATO-a i njenih članova.

Prema Ustavu Kosova BSK je nacionalna snaga bezbednosti sposobna da zaštiti građane i nacionalne zajednice na osnovu ovlašćenja koja su joj data zakonom o BSK, dodao je predsednik Kosova.

Kako je naveo, prema zakonu BSK je samo instrument bezbednosti koji podržava Vladu Kosova i pomaže civilnim vlastima u slučaju prirodnih nesreća i drugih hitnih slučajeva.

Tači u pismu spominje da Kosovo, kao suverena država vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost da pruži bezbednost za svoje građane i svoju teritoriju.

"Mi smo uvek znali da transformacija nije lak proces, kako zbog unutrašnje politike tako i zbog spoljnih faktora koji su u to uključeni. Međutim, mi smo tada ostali odlučni da proces vodimo napred i tako mislimo i danas da to postignemo zajedno sa našim strateškim partnerima, uključujući NATO", kaže se u pismu kosovskog predsednika.

Prema njegovom mišljenju, za postizanje tog cilja postoje dve opcije, a pre svega, ustavne promene koje bi o omogućile da se promeni ime i misija BSK u Oružane snage Kosova.

"To bi bila najbolja opcija. U sadašnjim političkim okolnostima takav pristup je nemoguć pošto ustavni amandmani zahtevaju dve trećine glasova svih poslanika Skupštine Kosova. Pored dve trećine glasova svih poslanika potrebna je i dvotrećinska većina poslanika koji predstavljaju (manjinske) zajednice, uključujući tu i kosovske Srbe", napisao je Tači.

On je ocenio da su "na žalost poslanici koji predstavljaju kosovske Srbe su u celosti odani Srbiji" i da su jasno stavili do znanja da su protiv ustavnih promena.

Tači je dodao da Srbija i dalje Kosovo smatra delom njene teritorije i da neće savetovati poslanike Srbe da glasaju u korist transformacije.

"Konačno ova opcija je praktično nemoguća zbog uloge i veta Srbije", napisao je Tači i dodao da je druga opcija izmene i dopune postojećeg Zakona o BSK.

Prema toj opciji nije potrebno menjati naziv i nema potrebe za izmenama i dopunama Ustava Kosova.

To takođe ne traži dvotrećinsku većinu glasova svih poslanika i poslanika manjinskih zajednica. Izmene i dopune zakona se mogu usvojiti prostom većinom ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova.

Kosovski predsednik istakao je da Kosovo ostaje snažno opredeljeno za proces normalizacije odnosa sa Srbijom, ali da Srbija uz snažnu podršku Rusije nema taj cilj.

"Naprotiv Srbija i dalje ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu i nastavlja da obezbeđuje sve više naoružanja od Rusije, uključujući i borbene avione MIG 29", piše Tači.

Prema Tačijevom mišljenju, transformacija BSK koja se predlaže novim zakonom, ne može se tumačiti kao jednostrani akt.

"Takav se može videti jedino ako vi kažete da Kosovo treba da dobije podršku Srbije kako bi stvorilo svoju odbrambenu vojnu snagu", napisao je Tači i izrazio žaljenje što je Stoltenberg u svojstvu generalnog sekretara NATO-a najavio moguće posledice u saradnji NATO i BSK u slučaju promene mandata BSK.

Izražavajući najveće poštovanje za NATO i zemlje članice Tači je naveo da je Kosovo odlučno da proces okonča na transparentan i sveobuhvatan način.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pašalić: Vršiću funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava Pašalić: Vršiću funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava

  Novoizabrani zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da će vršiti funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava i srpskog Ustava. Pašalić je novinarima u Skupštini posle polaganja zakletve rekao da su svim građanima vrata otvorena i da će moći da dođu u institiciju zaštitnika građana, budu saslušani i da će im se pomoći u skladu sa ovlašćenjima i pozitivnim propisima i Ustavom Srbije.

 • Šabić: Vlada ni jednom nije obezbedila izvršenje rešenje poverenika u 2016. Šabić: Vlada ni jednom nije obezbedila izvršenje rešenje poverenika u 2016.

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da je poverenik od Vlade Srbiju 61 put u 2016. godini tražio da obezbedi izvršenje rešenja te institucije i da Vlada to nije uradila ni jednom.

 • Američki stručnjak za Balkan: Politika nesvrstavanja ne odgovara današnjem svetu Američki stručnjak za Balkan: Politika nesvrstavanja ne odgovara današnjem svetu

  Američki stručnjak za Balkan, bivši diplomata Džejms Huper ocenio je da je cilj nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića SAD bio da "pokaže srpskim građanima da nastoji da održi ravnotežu između Istoka i Zapada" i da "izniveliše odnose sa Zapadom" ali i dodao da "politika ravnoteže između Istoka i Zapada, nalik na nesvrstanu politiku iz vremena bivše Jugoslavije ne odgovara današnjem globalizovanom svetu"

 • Hoti: Vladu ćemo formirati sa Samoopredeljenjem Hoti: Vladu ćemo formirati sa Samoopredeljenjem

  Kandidat za premijera Demokratskog saveza Kosova (DSK), Alijanse novo Kosovo i Alternative Avdulah Hoti negirao je danas da su se predstavnici te koalicije dogovorili o formiranju Vlade sa koalicijom oko Demokratske partije Kosova (DPK) i izjavio da će novu Vladu formirati u koaliciji sa pokretom Samoopredeljenje.

 • Rusija koristi Kosovo u službi Krima Rusija koristi Kosovo u službi Krima

  Moskva nastojeći da opravda svoju intervenciju na teritoriji Ukrajine koristi političke narative oko takozvanog presedana Kosovo, posebno elemente reinterpretacije istorije, humanitarnog i etničkog faktora i reinterepretacije akcije Zapada na Balkanu, ocenjuje se u analizi Instituta za međunarodne odnose i evropske integracije Nacionalnog univerziteta političkih nauka i javne administracije u Bukureštu.

 • Poverenica Janković osudila naslovnu stranu NIN-a Poverenica Janković osudila naslovnu stranu NIN-a

  Poverenicа zа zаštitu rаvnoprаvnosti Brаnkicа Jаnković osudila je danas ilustrаciju nа nаslovnoj strаni nedeljnika NIN i ocenila dа je tаkvim postupkom ovаj list uvredio sve žrtve holokаustа, ali i grаđаne i grаđаnke Srbije.

 • Vulin najavio dolazak novih kadeta iz Angole na vojne škole u Srbiji Vulin najavio dolazak novih kadeta iz Angole na vojne škole u Srbiji

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin najavio je danas, u razgovoru sa ambasadorom Angole Žozeom Žoaoom Manuelom, da je u planu da na školovanje na Vojnu akademiju Srbije dođe još 30 kadeta iz te zemlje, kao i 15 kadeta na Medicinski fakultet VMA.

 • Stafanović: Više od 2.500 hitnih mera za nasilje u porodici Stafanović: Više od 2.500 hitnih mera za nasilje u porodici

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno ukupno 2.626 hitnih mera prema nasilnicima.

 • U Srbiji sutra veoma toplo, temperatura do 36 stepeni U Srbiji sutra veoma toplo, temperatura do 36 stepeni

  U većem delu Srbije sutra će biti sunčano i veoma toplo, ali se posle podne i uveče na severu, zapadu i jugozapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Gojković traži od Šabića da podnese ostavku Gojković traži od Šabića da podnese ostavku

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković danas je pozvala poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da da ostavku na mesto poverenika i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda.

 • Ruski migovi do kraja godine u Srbiji Ruski migovi do kraja godine u Srbiji

  Rusija će do kraja godine isporučiti lovačke avione Mig-29 Srbiji, izjavio je danas direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev.

 • U Srbiji sutra veoma toplo, do 35 stepeni U Srbiji sutra veoma toplo, do 35 stepeni

  U većem delu Srbije sutra će biti sunčano i veoma toplo, dok se posle podne i uveče na jugozapadu i jugu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje kratkotrajna kiša ili pljuskovi s grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Uhapšena dvojica mladih zbog sumnje da su opljačkali i zapaili čoveka u Zemunu Uhapšena dvojica mladih zbog sumnje da su opljačkali i zapaili čoveka u Zemunu

  Policija u Beogradu uhapsila je danas M. Ć. (23) i jednog maloletnika zbog pokušaja ubistva u Zemunu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side