14.03.2017 Priština

Tači: Transformacija BSK neophodan korak i suvereno pravo Kosova

Tači: Transformacija BSK neophodan korak i suvereno pravo Kosova Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu naveo je da je transformacija Bezbednosne snage Kosova (BSK) neophodan korak i suvereno pravo Kosova za stvaranje odbrambene snage koja će štititi teritorijalni integritet i doprineti miru i sigurnosti u regionu.

U pismu čiji sadržaj objavljuju prištinski mediji Tači je naveo da kao predsednik Kosova i vrhovni komandant BSK oseća potrebu da predoči sve potrebne zakonske i političke argumente u korist procesa transformacije, kako bi se izbeglo bilo kakvo nerazumevanje NATO-a i njenih članova.

Prema Ustavu Kosova BSK je nacionalna snaga bezbednosti sposobna da zaštiti građane i nacionalne zajednice na osnovu ovlašćenja koja su joj data zakonom o BSK, dodao je predsednik Kosova.

Kako je naveo, prema zakonu BSK je samo instrument bezbednosti koji podržava Vladu Kosova i pomaže civilnim vlastima u slučaju prirodnih nesreća i drugih hitnih slučajeva.

Tači u pismu spominje da Kosovo, kao suverena država vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost da pruži bezbednost za svoje građane i svoju teritoriju.

"Mi smo uvek znali da transformacija nije lak proces, kako zbog unutrašnje politike tako i zbog spoljnih faktora koji su u to uključeni. Međutim, mi smo tada ostali odlučni da proces vodimo napred i tako mislimo i danas da to postignemo zajedno sa našim strateškim partnerima, uključujući NATO", kaže se u pismu kosovskog predsednika.

Prema njegovom mišljenju, za postizanje tog cilja postoje dve opcije, a pre svega, ustavne promene koje bi o omogućile da se promeni ime i misija BSK u Oružane snage Kosova.

"To bi bila najbolja opcija. U sadašnjim političkim okolnostima takav pristup je nemoguć pošto ustavni amandmani zahtevaju dve trećine glasova svih poslanika Skupštine Kosova. Pored dve trećine glasova svih poslanika potrebna je i dvotrećinska većina poslanika koji predstavljaju (manjinske) zajednice, uključujući tu i kosovske Srbe", napisao je Tači.

On je ocenio da su "na žalost poslanici koji predstavljaju kosovske Srbe su u celosti odani Srbiji" i da su jasno stavili do znanja da su protiv ustavnih promena.

Tači je dodao da Srbija i dalje Kosovo smatra delom njene teritorije i da neće savetovati poslanike Srbe da glasaju u korist transformacije.

"Konačno ova opcija je praktično nemoguća zbog uloge i veta Srbije", napisao je Tači i dodao da je druga opcija izmene i dopune postojećeg Zakona o BSK.

Prema toj opciji nije potrebno menjati naziv i nema potrebe za izmenama i dopunama Ustava Kosova.

To takođe ne traži dvotrećinsku većinu glasova svih poslanika i poslanika manjinskih zajednica. Izmene i dopune zakona se mogu usvojiti prostom većinom ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova.

Kosovski predsednik istakao je da Kosovo ostaje snažno opredeljeno za proces normalizacije odnosa sa Srbijom, ali da Srbija uz snažnu podršku Rusije nema taj cilj.

"Naprotiv Srbija i dalje ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu i nastavlja da obezbeđuje sve više naoružanja od Rusije, uključujući i borbene avione MIG 29", piše Tači.

Prema Tačijevom mišljenju, transformacija BSK koja se predlaže novim zakonom, ne može se tumačiti kao jednostrani akt.

"Takav se može videti jedino ako vi kažete da Kosovo treba da dobije podršku Srbije kako bi stvorilo svoju odbrambenu vojnu snagu", napisao je Tači i izrazio žaljenje što je Stoltenberg u svojstvu generalnog sekretara NATO-a najavio moguće posledice u saradnji NATO i BSK u slučaju promene mandata BSK.

Izražavajući najveće poštovanje za NATO i zemlje članice Tači je naveo da je Kosovo odlučno da proces okonča na transparentan i sveobuhvatan način.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw