14.03.2017 Priština

Tači: Transformacija BSK neophodan korak i suvereno pravo Kosova

Tači: Transformacija BSK neophodan korak i suvereno pravo Kosova Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači u pismu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu naveo je da je transformacija Bezbednosne snage Kosova (BSK) neophodan korak i suvereno pravo Kosova za stvaranje odbrambene snage koja će štititi teritorijalni integritet i doprineti miru i sigurnosti u regionu.

U pismu čiji sadržaj objavljuju prištinski mediji Tači je naveo da kao predsednik Kosova i vrhovni komandant BSK oseća potrebu da predoči sve potrebne zakonske i političke argumente u korist procesa transformacije, kako bi se izbeglo bilo kakvo nerazumevanje NATO-a i njenih članova.

Prema Ustavu Kosova BSK je nacionalna snaga bezbednosti sposobna da zaštiti građane i nacionalne zajednice na osnovu ovlašćenja koja su joj data zakonom o BSK, dodao je predsednik Kosova.

Kako je naveo, prema zakonu BSK je samo instrument bezbednosti koji podržava Vladu Kosova i pomaže civilnim vlastima u slučaju prirodnih nesreća i drugih hitnih slučajeva.

Tači u pismu spominje da Kosovo, kao suverena država vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost da pruži bezbednost za svoje građane i svoju teritoriju.

"Mi smo uvek znali da transformacija nije lak proces, kako zbog unutrašnje politike tako i zbog spoljnih faktora koji su u to uključeni. Međutim, mi smo tada ostali odlučni da proces vodimo napred i tako mislimo i danas da to postignemo zajedno sa našim strateškim partnerima, uključujući NATO", kaže se u pismu kosovskog predsednika.

Prema njegovom mišljenju, za postizanje tog cilja postoje dve opcije, a pre svega, ustavne promene koje bi o omogućile da se promeni ime i misija BSK u Oružane snage Kosova.

"To bi bila najbolja opcija. U sadašnjim političkim okolnostima takav pristup je nemoguć pošto ustavni amandmani zahtevaju dve trećine glasova svih poslanika Skupštine Kosova. Pored dve trećine glasova svih poslanika potrebna je i dvotrećinska većina poslanika koji predstavljaju (manjinske) zajednice, uključujući tu i kosovske Srbe", napisao je Tači.

On je ocenio da su "na žalost poslanici koji predstavljaju kosovske Srbe su u celosti odani Srbiji" i da su jasno stavili do znanja da su protiv ustavnih promena.

Tači je dodao da Srbija i dalje Kosovo smatra delom njene teritorije i da neće savetovati poslanike Srbe da glasaju u korist transformacije.

"Konačno ova opcija je praktično nemoguća zbog uloge i veta Srbije", napisao je Tači i dodao da je druga opcija izmene i dopune postojećeg Zakona o BSK.

Prema toj opciji nije potrebno menjati naziv i nema potrebe za izmenama i dopunama Ustava Kosova.

To takođe ne traži dvotrećinsku većinu glasova svih poslanika i poslanika manjinskih zajednica. Izmene i dopune zakona se mogu usvojiti prostom većinom ukupnog broja poslanika Skupštine Kosova.

Kosovski predsednik istakao je da Kosovo ostaje snažno opredeljeno za proces normalizacije odnosa sa Srbijom, ali da Srbija uz snažnu podršku Rusije nema taj cilj.

"Naprotiv Srbija i dalje ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu i nastavlja da obezbeđuje sve više naoružanja od Rusije, uključujući i borbene avione MIG 29", piše Tači.

Prema Tačijevom mišljenju, transformacija BSK koja se predlaže novim zakonom, ne može se tumačiti kao jednostrani akt.

"Takav se može videti jedino ako vi kažete da Kosovo treba da dobije podršku Srbije kako bi stvorilo svoju odbrambenu vojnu snagu", napisao je Tači i izrazio žaljenje što je Stoltenberg u svojstvu generalnog sekretara NATO-a najavio moguće posledice u saradnji NATO i BSK u slučaju promene mandata BSK.

Izražavajući najveće poštovanje za NATO i zemlje članice Tači je naveo da je Kosovo odlučno da proces okonča na transparentan i sveobuhvatan način.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala Zaharova: Presuda Mladiću nastavak politizovanog i pristrasnog rada Tribunala

  Presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću predstavlja nastavak "politizovane i pristrasne linije" koja je od početka postojala u radu Haškog tribunala, izjavila je danas portparolka Ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

 • Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena Intervju Ivan Vejvoda: Razmena teritorija sa Kosovom nije isključena

  Da li je Evropska unija izašla iz krize, zašto jača uticaj Rusije i kako se sve to prelama na Balkanu, tj. kako utiče na poziciju Srbije i njene pregovore oko Kosova – bile su glavne teme razgovora koji su sa Ivanom Vejvodom vodili Nadežda Gaće i Mijat Lakićević

 • Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH Kuburović: Presuda Mladiću ne može da se iskoristi za reviziju tužbe BiH

  Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da jučerašnja prvostepena haška presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ne može biti korišćena za eventualnu reviziju tužbe Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije za genocid.

 • Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri Obradović (Dveri): SNS započela progon Dveri

  Predsednik Dveri i šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Boško Obradović optužio je danas Srpsku naprednu stranku (SNS) da je započela progon Dveri.

 • Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi Mali: Nisam u kampanji, ne razmišljam o kandidaturi

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je danas ne razmišlja o novoj kandidaturi za tu funkciju i da nije u kampanji za predstojeće beogradske izbore već da želi da predstavi građanima šta je urađeno u glavnom gradu u prethodne tri i po godine i kakvi su planovi za budućnost.

 • Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja Rističević i Atlagić podneli krivičnu prijavu protiv Obradovića zbog nasilničkog ponašanja

  Poslanici Narodne seljačke stranke i Srpske napredne stranke, Marijan Rističević i Marko Atlagić saopštili su danas da su podneli krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja protiv Boška Obradovića, šefa poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije.

 • U Nišu proglašena epidemija malih boginja U Nišu proglašena epidemija malih boginja

  Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je danas epidemiju malih boginja u tom gradu pošto je sa instituta "Torlak" stigla potvrda da je petoro dece obolelo od te bolesti, izjavio je za Betu načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković.

 • AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara AM i AOM suspendovali učešće u Radnoj grupi za bezbednost novinara

  Asocijacija medija i Asocijacija onlajn medija saopštili su danas da su suspendovali učešće u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, posle odluke Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave novinara napadnutih na predsedničkoj inauguraciji i obrazloženja kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda.

 • Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom Šutanovac: DS na beogradske izbore izlazi sa svojim kandidatom

  Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac rekao je danas da će na beogradske izbore DS izaći sa svojim kandidatom za gradonačelnika i da se razgovara sa više ljudi.

 • Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom Janković: Verovatno će biti saradnje sa Đilasom

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je danas da se razgovara sa bivšim gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom o beogradskim izborima i da će verovatno biti saradnje.

 • Novosađanin napao policajca Novosađanin napao policajca

  Jedan Novosađanin uhapšen je jer je napao policajca koji je pokušao da ga spreči u teškoj krađi, saopštila je Policijska uprava u Novom Sadu.

 • Prekinuta sednica Skupštine Kosova Prekinuta sednica Skupštine Kosova

  Zbog nedostaka kvoruma i na zahtev šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulaha Hotija danas je prekinuta sednica Skupštine Kosova, koju su prethodno napustili poslanici iz redova koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) i članovi Vlade Kosova.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Prava dece --- Mali ljudi, mala i prava: mnoga prava mnoge dece na normalno odrastanje samo su puki san, koji prelazi u košmar kada se nad nekim detetom nadvije smrt usled zlostavljanja, otmice, radne ili seksualne eksploatacije ili mučenja. U senci teških zločina ostaje notorna činjenica da je i svakodnevni život tegoba za mnoštvo dece. Iz raznih razloga... Piše: Jelka Jovanović

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke