07.11.2018 | 16:00h ► 16:32h Priština

Tači: Radije bih vodio dijalog s đavolom nego s Vučićem

Tači: Radije bih vodio dijalog s đavolom nego s Vučićem Foto: Beta / Armenija Z. Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači je dan pred sutrašnji nastavak dijaloga sa Srbijom izjavio da bi "radije vodio dijalog s đavolom" nego s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U intervijuu za prištinsku agenciju Kosovapres, predsednik je ocenio teškim sastanke koje ima sa predsednikom Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa.

"Očekujem da budu teški razgovori jer je moj srpski kolega težak sagovornik i istovremeno opterećen. Mogu da kažem da bi mnogo radije seo za sto s jednim đavolom da razgovaram nego li s Aleksandrom Vučićem, jer on svim svojim potencijalom, svim arsenalom Srbije radi na rasturanju Kosova kao države. Naravno ja ću to izdržati, ali to nije dovoljno u suočavanju sa Srbijom", kazao je Tači.

On je istakao da je značajno da ceo politički spektar Kosova bude uključen u taj proces, da se što pre izradi platforma Skupštine Kosova, da se formira zajednička ekipa i da svi budu zajedno za stolom i da se dobije taj proces.

Tači smatra da proces treba okončati opštim sporazumom.

To "podrazumeva međusobno priznanje, da je to pravno obavezujući sporazum na međunarodnoj ravni. Nadam se da će se ovaj proces okončati sporazumom koji definitivno podrazumeva međusobno priznanje i mogućnost članstva Kosova u UN, otvoriti mogućnost priznanja Kosova od strane pet država članica EU i otvaranje sigurne perspektive i za Kosovo i za Srbiju", rekao je predsednik Kosova.

Tači je pozvao predstavnike stranaka na Kosovu da "pokažu veću državničku svest" za donošenje što brže odluke o političkom predstavljanju u dijalogu na što široj političkoj osnovi.

Istakao je da EU i SAD daju podršku tom procesu.

Tači je rekao da tokom sutrašnjeg sastanka u Briselu ne može doći do sporazuma i da će u njegovoj finalizaciji učestvovati ceo kosovski politički spektar.

"Očekujem dinamizaciju finalnog procesa, ali naravno finalizaciju će zaokružiti ceo politički spektar i sve institucije Kosova", kazao je on.

Tači je procenio da će sastanak u Parizu biti dodatna mogućnost da se izrazi neophodnost za postizanje mirovnog sporazuma Kosova i Srbije.

On nije želeo da komentariše odluku Vlade Kosova o uvođenju takse od 10 odsto na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, već je rekao da ta institucija donosi odluke i snosi odgovornost za njih.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side