15.01.2018 Priština

Tači: Račak probudio savest sveta

Tači: Račak probudio savest sveta Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas, na 19. godišnjicu slučaja Račak, da je ime tog mesta postalo poznato u celom svetu i da je ušlo u modernu istoriju Kosova kao simbol žrtve i mučenja za slobodu.

Kosovski predsednik je na komemoraciji rekao da su 15. januara 1999. godine sprske policijske i vojne formacije izvršile "teška ubistva nad nenaoružanim stanovništvom".

"U Račku je potvrđena srpska politika sistematskog terora, državnog genocida i zločina protiv čovečnosti, koja je dobila velike razmere tokom 1998. i 1999. godine", rekao je Tači i dodao da je Račak, svojom žrtvom, "probudio savest demokratskog sveta".

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da se sa pijetetom i sa mnogo poštovanja seća "masakra u Račku".

"Kada sam ovde, ja znam da sam u Kruši, da sam u Peći, da sam bilo gde na Kosovu. Naš put ka slobodi nije bio lak. Do slobode smo imali mnogo bola, mnogo patnje, mnogo žrtava. Istovremeno, ni naš put ka državi Kosovo nije bio lak", rekao je Haradinaj.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji je rekao da je januar mesec velikih žrtava.

"To je mesec Račka, sela koje je dalo velike žrtve za slobodu Kosova. Vreme prolazi ali sećanje na kobni 15. januar 1999. godine neće se nikada zaboraviti. Boj za Račak se nije završio. Sledi boj za pravdu i istinu za Račak", kazao je Veselji.

Prema njegovim rečima, oni koji su naredili i izvršili zločin u Račku su još uvek slobodni.

"To je sramota za međunarodnu pravdu", kazao je i dodao da ne može biti međunarodne pravde bez uspostavljanja pravde za Račak kao i za druge masakre koji su se dogodili.

Veselji je rekao da "nema međunarodne pravde ako se pokušava izjednačiti agresor i žrtva, odnosno genocidna armija i jedan slobodarski pokret".

Kosovo se sada suočava sa izazovom Specijalnog suda, rekao je Veselji i dodao da je to "bitka u kojoj treba pobediti, jer su pravda i istina na strani Kosova".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side