Tači: Pre 21 godinu u Račku izvršen zločin, najveći posle Srebrenice
15.01.2020 | 15:48h ► 16:15h Priština

Tači: Pre 21 godinu u Račku izvršen zločin, najveći posle Srebrenice

Tači: Pre 21 godinu u Račku izvršen zločin, najveći posle Srebrenice Foto: prtscr ytb
Predsednik Kosova Hašim Tači je danas ocenio da je "masakr u Račku, izvršen pre tačno 21 godinu, najveći zločin posle Srebrenice u posleratnoj Evropi".

"Pogubljeno je više od 40 albanskih civila, od 13 do 82 godine. Ovaj genocidni čin izazvao je neviđeni revolt na nacionalnoj i međunarodnoj sceni ", dodao je kosovski predsednik na komemoraciji povodom događa u Račku.

Prema njegovim rečima, posle Račka "etničko čišćenje, masakri, genocid niko nije mogao sakriti", kao "što nije bilo moguće sakriti i preko 13 hiljada ubijenih albanskih civila, preko 20 hiljada Albanki koje su silovane, oko milion Albanaca koji su proterani sa Kosova, oko 400 izvrđenih masakra, a oko 1 300 dece ubijeno po nalogu države Srbije".

Posebnu zahvalnost Tači je izrekao za ambasadora Vilijema Vokera, koji je, kako je rekao "nikada nije ostavio na miru, čak ni kad nas međunarodni zvaničnici nisu posetili".

"Ambasador Voker održao je živu međunarodnu svest o masakru koji je počinila srpska država na Kosovu", kazao je Tači.

Tači je rekao i da je vreme da svi bez oklevanja kažu istinu i da se "počinioci ovih zločina na Kosovu nađu pred lice pravde".

Lider pokreta Samoopredelenje, Aljbin Kurti je, u Račku, rekao da je "masakr potresao Kosovo ali i svest međunarodne zajednice, što je dovelo do vojne intervencije NATO-a".

"Već dvadeset jedna godina nema pravde za porodice i to poricanje pravde predstavlja nastavak zločina prema našim građanima, našem narodu, našoj državi", kazao je Kurti i dodao da je "obaveza domaćih institucija i međunarodnih partnera da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi se izvršioci ovog zločina protiv čovečnosti našli pred lice pravde".

 

Tači telefonom razgovarao sa Borelom o dijalogu Beograda i Prištine

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je danas telefonom sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepom Borelom o evropskoj perspektivi Kosova i dešavanjima na Kosovu i regionu.

"U tom razgovoru sam naglasio da je Kosovo opredeljeno da završi započete ključne reforme za članstvo Kosova u EU, tražio sam da se ispuni obaveza EU ​​da ukine vize za naše građane, jer Kosovo ima ispunjene sve potrebne kriterijume", napisao je Tači na fejsbuku.

Kazao je da su se složili "o potrebi kontinuiranog bezuslovnog dijaloga između Kosova i Srbije, kao i o neophodnosti postizanja konačnog sporazuma, koji podrazumeva uzajamno priznavanje dveju država".

Tači je pozdravio posetu Borela Kosovu, koja se očekuje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja