Tači ponovo od Kurtija traži ime mandatara za sastav nove Vlade Kosova
10.04.2020 Priština

Tači ponovo od Kurtija traži ime mandatara za sastav nove Vlade Kosova

Tači ponovo od Kurtija traži ime mandatara za sastav nove Vlade Kosova Foto: PrtScn
Predsednik Kosova Hašim Tači zatražio je danas pismenim putem od premijera Kosova u ostavci i lidera Samoopredelenje (PS) Aljbina Kurtia ime kandidata za mandatara za sastav nove Vlade Kosova.

Tači je od Kurtija isto to zatražio i u pismu od 2. aprila.

"Podsećam vas da je PS u skladu sa članom 95 Ustava, odlukom Ustavnog suda od 1. jula 2014. godine i odlukom Centralne izborne komisije kojom je potvrdilo konačne rezultate prevremenih izbora za Skupštinu Kosovo, održanih 6. Oktobar 2019, politički subjekt koji je osvojio većinu u Skupštini radi formiranja Vlade i ima pravo da predloži kandidata za formiranje Vlade", napisao je Tači u pismu Kurtiju.

On je istakao da je njegov ustavni mandat da garantuje demokratsko funkcionisanje institucija Kosova uključujući i obezbeđivanje imenovanja kandidata za premijera radi formiranja nove Vlade.

"Kao predsednik ja ću preduzeti taj postupak polazeći od ustavnih koraka kako bi građani Kosova što pre imali novu Vladu", napisao je Tači.

Kurti je juče u intervju za Radio slobodna Evropa izjavio da Tačija neće ostaviti bez odgovora u vezi sa mandatarom za sastav nove Vlade, ali da isto tako neće ostaviti zemlju bez dobrog upravljanja u vreme pandemije korona virusa.

Kurti smatra da po okončanju pandemije Kosovo treba da ide na nove izbore i naglasio da je njegov pokret udvostručio podršku nakon poslednjih izbora.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side