11.10.2017 Priština

Tači: Ponašanje britanskog ambasadora dečje i nimalo diplomatsko

Tači: Ponašanje britanskog ambasadora dečje i nimalo diplomatsko Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je ponašanje ambasadora Velike Britanije Rorija O'Konela, koji je napustio konferenciju na kojoj je Tači optužio međunarodnu zajednicu da ne ispunjava svoja obećanja Kosovu, dečje i nimalo diplomatsko.


"Nisam video ni da je bio u sali, niti sam video kada je izašao. Ako je izašao zbog svojih obaveza, to je njegova odluka. Ako je izašao nezadovoljan raspravom (na konferenciji) to je onda frustrirajuće ponašanje, dečje i nimalo diplomatsko", rekao je Tači na konferenciji za novinare, koju je održao s predsednikom Albanije Iljirom Metom.

O'Konel je ove nedelje napustio konferenciju na kojoj je predstavljeno istraživanje javnog mnjenja o Specijalnom sudu, u trenutku kada je Tači optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada je Skupština Kosova usvajala odluku o Specijalnom sudu za ratne zločine na Kosovu.

Tači je rekao da je taj sud nametnut Kosovu, a da međunarodna obećanja koja su data kao kompenzacija za formiranje suda, nisu ispunjena. On je rekao da je međunarodna zajednica obećala Kosovu da će moći da aplicira za brzo članstvo u Savet Evrope, da će ubrzati viznu liberalizaciju, da će Kosovo imati široku podršku za članstvo u Unesko, da će brzo biti formirana vojska Kosova i da će biti novih priznanja nezavisnosti.

Portal gazetaexpreš.com je od britanske ambasade dobio odgovor da je ambasador O'Konel hitno napustio konferenciju, ali ne i odgovor da li se to dogodilo zbog stavova ili današnjeg izlaganja kosovskog predsednika.

"Kosovu nisu data obećanja u vezi sa Specijalnim sudom i nije pravedno da se govori suprotno. Učlanjenje u međunarodne institucije sa zasniva na specifičnim kriterijumima svake organizacije posebno", navela je u odgovoru britanska ambasada.

Ambasada je dodala da je Specijalni sud odgovor Kosova na tvrdnje iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

"Bio je to značajan korak da se pokaže spremnost Kosova da otkrije istinu za ono što se dogodilo tokom sukoba", navodi se u odgovoru ambasade.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side