Tači: Nema humanitarne krize na severu Kosova, sve je improvizacija Srbije
01.07.2019 | 14:30h ► 14:58h Priština

Tači: Nema humanitarne krize na severu Kosova, sve je improvizacija Srbije

Tači: Nema humanitarne krize na severu Kosova, sve je improvizacija Srbije Foto: Beta/Armenija Zajmi Besevic
Predsednik Kosova Hašim Tači je danas izjavio da na severu nema humanitarne krize, već da je to "improvizacije Srbije da Srbe sa severa Kosova predstavi kao žrtve".

 


"Na Kosovu nema humanitarne krize. Veoma je važno da ceo demokratski svet prepozna realnost na severu i ova nova tvrdnja Srbije propada. Država Kosovo će izvršiti sve obaveze prema svim građanima zemlje na svakom uglu teritorije Republike Kosovo", rekao je on.

Tači je to izjavio posle konferencije "Sve zajedno sa glasom" koju je organizovala Islamska zajednica Kosova u znak podrške preživelima seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.

 

Zločine na Kosovu nisu počinili pojedinci već država Srbija

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je danas u Prištini da je sve ratne zločine na Kosovu, uključujući i silovanja, izvršila "država Srbija a ne pojedinci iz Srbije".

On je kazao da je pored seksualnog nasilja, država Srbija počinila "etničko čišćenje i genocid na Kosovu, proterala oko milion kosovskih građana iz svojih domova, izvršila oko 400 pokolja širom Kosova protiv albanskih civila, ubila oko 1.300 dece samo zato što su bili Albanci".

"Ljudi koji su organizovali i vodili to sistemsko nasilje, te jezive zločini, nalaze se u Skupštini Srbije, Vladi Srbije, najvišim institucijama bezbednosti države Srbije", rekao je Tači na konferenciji "Svi zajedno jednim glasom" posvećenoj podršci žrtvama seksualnog nasilja tokom poslednjeg rata na Kosovu.

Tači je ocenio da su zločini poput silovanja bili "sredstvo ratovanja za državu Srbiju i srpske kriminalce".

"Vršili su jezive zločine da bi nas ponizili, da bi nas srušili i uništili našu čast i dostojanstvo", rekao je Tači i dodao da žrtve seksualnog nasilja "nisu krive za svoju prošlost, koja je deo prošlosti naroda i države Kosovo".

Dodao je da je žrtvama seksualnog nasilja potrebna veća institucionalna i socijalna podrška.

"Njima je potrebna snažnija podrška i veće razumevanje unutar naše porodice, zajednice i društva. Naše društvo mora učiniti više za preživele. Svi se moramo boriti protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja. Borba za nas okončana je 1999. godine, ali za žrtve seksualnog nasilja nikada nije prestala. Zbog straha od stigmatizacije, koja ne bi trebala biti prisutna u našem društvu, preživeli i dalje pate u tišini", naveo je Tači.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side