14.05.2018 | 22:00h ► 22:35h Priština

Tači: Moguć susret s Vučićem uz posredovanje Angele Merkel

Tači: Moguć susret s Vučićem uz posredovanje Angele Merkel Foto: Beta/AP/Michael Sohn
Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da je veoma moguće da nemačka kancelarka, Angela Merkel organizuje njegov sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da bi to bila "poruka da se ide brže napred".

Tači je u intervjuu za prištinsku "TV Klan Kosova" rekao da bi taj susret bio dobrodošao i da bi to bila snažna poruka da treba da brže napreduje normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

"Naravno tražeći od nas odgovornost, svi su shvatili da konačno rešenje podrazumeva stabilizaciju koja prevazilazi odnose naše dve zemlje, već je to regionalna stabilnost", kazao je Tači.

Rekao je da je s kancelarkom Merkel u Berlinu razgovarao i o predstojećem samitu zemlja EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, i da je Merkel radila na tome da se Kosovo na tom samitu tretira ravnopravno s drugima.

"Kosovo se sada predstavlja kao i druge zemlje regiona. Takođe mogu da potvrdim da će na samitu biti i gospođa Merkel, jer bez nje Samit ne bi imao smisla", kazao je Tači i dodao da za njega ne predstavlja problem susret s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim će, kako je rekao, biti u istoj sali.

 

Tači: Nikada nisam razgovarao o podeli Kosova ili razmeni teritorija

Predsednik Kosova Hašim Tači je večeras izjavio da nikada nije, niti će razgovarati o podeli Kosova ili razmeni teritorija i da smatra da se ta tema pojavila s "ciljem opipavanja pulsa" Kosova, Srbije i zemalja regiona.

"Lansiraju se lažne vesti i posle toga postaju političke teme. U interesu je da se provere ideje, da se vidi da li ih neko pokreće da bi se otvorila rasprava. Ideja o razmeni teritorija je bila lažna vest da se opipa puls na Kosovu, i Srbiji i u glavnim gradovima (zemalja regiona)", kazao je Tači u intervjuu za prištinsku televiziju "Klan Kosova".

Tači je u intervjuu govorio i o šastanku s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ističući da je ona najviše podržavala predstojeće učešće Kosova na samitu zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji, 16. maja.

 

Na proslavi Dana Izraela Veselji zatražio priznanje Kosova

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je danas u Prištini na svečanosti povodom 70 godina nezavisnosti Izraela zatražio od te zemlje da prizna nezavisnost Kosova.

Veselji je obećao da će vrlo brzo u centru Prištine biti izgrađena nova sinagoga kako bi i "građani Jevreji vršili svoje verske obrede na dostajanstven način u državi Kosovo".

U Prištini je do 1963. godine postojala singagoga na mestu gde su sada zgrade Skupštine i Vlade Kosova. Na tom mestu je podignut memorijal na kojem piše "Narod Kosova ih nikada neće zaboraviti".

Predsednik Jevrejske zajednice "Best Israel Kosova", Ruždi Škodra je rekao da je danas "još veličanstveniji dan" zbog toga što su SAD u Jeruslamu otvorile ambasadu i priznale Jerusalim kao glavni grad Izraela.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side